GOVOR PREDSEDNIKA ŽIVKOVIĆA POVODOM DANA OPŠTINE LAJKOVAC NA SVEČANOSTI U BAJEVCU

Posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU prenosimo u celosti govor predsednika Andrije Živkovića na Svečanoj akademiji u Bajevcu, povodom Dana opštine Lajkovac:

“Poštovani gosti, dame i gospodo, prijatelji opštine Lajkovac,

Čast mi je da Vas pozdravim na ovako lepom mestu, kao što je selo Bajevac i da Vam poželim dobrodošlicu na Svečanu akademiju koju smo pripremili povodom obeležavanja Dana opštine Lajkovac i otvaranja renovirane osnovne/seoske škole. Spajanjem ova dva povoda, od kojih jedan pripada prošlosti a drugi budućnosti, želimo da ukažemo na poseban, vanvremenski značaj koji opština Lajkovac pridaje obrazovanju, selima i najmlađima. Stoga je ovaj društveni segment ujedno i centralna tema današnje akademije, a trudićemo se da ovakvih prilika bude još više.

Opština Lajkovac se u prethodne četiri godine izdvojila u okruženju po ulaganjima u obnovu, renoviranje i izgradnju obrazovnih ustanova. Čak 11 objekata na teritoriji opštine Lajkovac je dobilo novi, lepši i savremeni izgled. Među njima bih izdvojio novi objekat predškolske ustanove „Leptirić“, kao prvo značajno ulaganje u nizu koji je potom usledio. Stoga ću s ponosom pomenuti i završetak nove zgrade OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, rekonstrukciju izdvojenog odeljenja „Mile Dubljević“ u Ratkovcu, rekonstrukciju srednje škole „17.septembar“ Lajkovac i najzad rekonstrukciju osnovne škole ispred koje se sada snalazimo. U pomenute objekte uloženo je oko 500 miliona dinara iz budžeta opštine Lajkovac i državnih fondova, na čemu smo veoma zahvalni Kancelariji za javna ulaganja Republike Srbije. Ovi radovi se po prvi put izvode na pomenutim školama, od njihovog nastanka u prošlom veku.

Ulaganje u Obrazovanje će biti prioritet opštine Lajkovac i u narednom periodu, jer je to siguran zalog za budućnost. Put obrazovanja je težak ali jedini ispravan put mladih na kom će otkriti svoja interesovanja, steći iskustva, pokazati svoje mogućnosti i učiniti svoj život lepšim i boljim. Idući takvim putem, mladi postaju nosioci pokretačke/stvaralačke energije i okosnica sveukupnog razvoja svake opštine. Naš zadatak je da im taj put popločamo i olakšamo time što ćemo im obezbediti najbolje uslove za učenje, sport, kulturu i život.

Cilj opštine Lajkovac je ubrzani razvoj, a sa izgradnjom novih i brzih saobraćajnica imamo sve predispozicije da ponovo uđemo u zlatno doba istorije lajkovačke varošice koje je počelo na današnji dan. Stoga i uspomenu na ovaj dan verno čuvamo od zaborava, ujedno rezimiramo postignute rezultate i opominjemo sami sebe da možemo još bolje.

Najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih, rekao je holandski filozof Erazmo Roterdamski, a najveća nada opštine Lajkovac leži u želji da novi školski objekti budu puni dece.
Zato Vama na dar deco predajem ovaj objekat, da u zdravlju i radosti, sa svojim učiteljima otkrivate nove svetove i ovaj naš svet učinite najboljim i najlepšim.”

Related posts