DAN PEŠAČENJA

 

Planinarski savez Srbije organizovao je manifestaciju “Dan pešačenja”, kojoj su se naravno priključili i planinari lajkovačkog Ćire, kao i društvo Castrum brodare Ćelije. Šetala je Srbija, a i Lajkovac i to na više lokacija. Pored lokalnih destinacija, planinari Ćire bili su 12. septembra, na Dan pešačenja aktivni na više lokacija : Ćelije, Kablar, Sjenica, Zlatibor, a biciklisti i u Ljuboviji na MTB. Učesnika je bilo svih uzrasta, a prijatno iznenađenje akcije je veliki broj najmlađih učesnika.

S obzirom na pandemijske okolnosti, ovogodišnja akcija realizovana je na poseban način. Umesto masovnog okupljanja i polaska na pešačenje, građani su mogli individualno ili u manjim grupama da se kreću uređenim i obeleženim stazama. Članovi planinarskih društava su obezbedili vodiče ili koordinatre, koji su imali ulogu da daju informacije i vrše nadzor i usmeravanje učesnika akcije.

“Pešačenje je od izuzetnog značaja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva, kao i održavanje mentalne higijene. Ppriključite se akciji i pešačite omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom ili planinama Srbije. Neka posle toga svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja!” – poručili su u ime organizatora akcije iz Planinarskog saveza Srbije, u pozivnom pismu upućenom svim planinarskim društvima u Srbiji.

I ovog 12. septembra, akcija Dan pešačenja imala je širom Srbije masovan karakter. Tako je bilo i u Lajkovcu.

Related posts