LAJKOVAC SE PRVI U OKRUGU IZBORIO SA KORONOM

 

Opština Lajkovac se među prvima u Srbiji i prva u Kolubarskom okrugu izborila sa korona virusom. Nakon pika drugog talasa korona virusa, od danas na području opštine Lajkovac zvanično nema niše ni jedne osobe obolelele, hospitalizovane niti izolovane zbog COVID – 19.

Dakle, opština Lajkovac uspešno se izborila sa epidemijom izazvanom koronavirusom, koja još uvek ima pandemijske razmere. Poslednjih dana je bilo pitanje trenutka kada će se to dogoditi, a svi parametri su ukazivali na potpunu stabilizaciju epidemiološke situacije.

Od početka epidemije u opštini Lajkovac obolelo je ukupno 99 osoba, od kojih su uspešno izlečene 94 osobe, dok je 5 osoba preminulo.

Podaci Zavod za javno zdravlje Valjevo o broju lica sa laboratorijski potvrđenom infekcijom Kovid19, broju hospitalizovanih i ishodu lečenja, koji pokazuju stanje na današnji dan (29.8.2020.godine u 15.00 časova) u ukupnom zbiru za Lajkovac imaju u statistici jednu obolelu osobu više i ta razlika se provlači još od prvog talasa. Za to postoji i realno objašnjenje koje za širu javnost nije bitno, ali recimo da je reč o osobi koja ni u jednom momentu pandemije nije boravila na području opštine Lajkovac, niti se ovde obraćala za lekarsku pomoć, prijavljena je ovde a zapravo živi u inostranstvu, ali je na kratko boravila u Beogradu i tamo je evidentirana kao osoba sa područja Lajkovca. No, to svakako ne menja stvar, jer su i podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo potvrdili i tvrdnju nadležnih iz Kovid ambulante Doma zdravlja Lajkovac, da na području lajkovačke opštine više nema obolelelih od COVID – 19 i da se Lajkovac uspešno izborio i sa drugim talasom.

O tome koliko je bitka sa korona virusom bila žestoka, svedoci su svi. Mesecima je izuzetno veliki broj ljudi bio angažovan 24 sata dnevno i ništa nije prepuštano slučaju. Stanje je praćeno iz minuta u minut, procenjivanja situacija i na osnovu toga se reagovalo, posebno uz vođenje računa o najosetljivim kategorijama stanovništva. Sudeći po rezultatima, izgleda da su, i pored brojnih primedbi i negodovanja tokom borbe, svi bili na visini zadatka. Građanima je posebno teško pala tronedeljna vanredna situacija proglašena na iskraju jula, ali je to izgleda bio odlučujući udarac, pa je i rezultat sada ovakav.

U Kovid ambulanti lajkovačkog Doma zdravlja kažu, da je drugi talas korona virusa za ovo područje završen.

Ipak, opuštanja nema, a velikom borbom izvojevanu potpuno stabilnu epidemiološku situaciju u opštini Lajkovac treba primerenim ponašanjem sada i sačuvati.

 

Related posts