ODRŽANA PRVA SEDNICA NOVOG SAZIVA OPŠTINSKOG VEĆA

 

Po novoj zakonskoj regulativi, opština Lajkovac umesto ranijih 11 sada ima 7 članova veća, zapravo 5 i 2 člana po funkciji, predsednika i zamenika predsednika opštine.

Na prvoj sednici podeljena su resorna zaduženja članova Opštinskog veća opštine Lajkovac, a prvo zasedanje novog saziva lokalne vlade obeležila je i priprema prvog rebalansa budžeta opštine Lajkovac.

U izjavi ua medije, neposredno po završetku sednice, predsednik opštine lajkovac Andrija Živković je rekao:

“Novi zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović dobio je zaduženja iz oblasti, energetike, poljoprivrede i obrazovanja. Dajana Nenadović zadužena je za budžet i finansije, socijalnu politiku i pitanja nacionalnih manjina. Mladen Bajić će kao i u prethodnom mandatu biti zadužen za preduzetništvo i civilnu zaštitu. Dr Jovanka Gomilanović resorno je zadužena za društvenu brigu o deci, zaštitu životne sredine i zdravstvo. Milan Bugarčić zadužen je za infrastrukturu i komunalne delatnosti, a i omladinu i sport. Bojan Lukić će u novom sazivu imati zaduženja vezana za rudarstvo i urbanizam.”

Svakako najbitnija tačka sednice je priprema prvog rebalansa budžeta opštine Lajkovac, koji kasni zbog objektivnih okolnosti, pre svega održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora, ali i pandemije korona virusa.

Uz opasku da je krajnje neuobičajeno da se prvi rebalans opštinskog budžeta radi u drugoj polovini godine, predsednik Živković je naglasio da je rebalans svakako što pre potreban zbog nastavka određenih projekata koji su započeti i planirani za ovu kalendarsku, odnosno budžetsku godinu. Iako je papirološki budžet u odnosu na početak godine uvećan za 70 miliona dinara, realno opština Lajkovac će nakon rebalansa imati na raspolaganju dodatnih oko 40 miliona dinara:

“Kao što se moglo čuti od izvestioca, rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije Tatijane Panić, ukupno je budžet u odnosu na početak godine uvećan za 70 miliona dinara. To je na papiru tako, a u stvarnosti nije uvećan za toliko. U praksi, opština Lajkovac 78 miliona dinara treba da obezbedi za isplatu po okončanim sudskim presudama i time ima minus od 8 miliona dinara. Ali, imamo i dobru stranu budžeta, negde oko 50 miliona dinara imamo uštede na projektima i radovima u ovoj godini. Takođe, pojedine ustanove imaju uštede u svojim budžetima, tako da imamo na raspolaganju negde oko 40 miliona dinara novih za drugi period godine.

Najveći deo novca, od ovih 40 miliona dinara će upravo biti opredeljen našem komunalnom preduzeću, koje je možda i najveći korisnik budžeta, jer opština godišnje odvaja iz budžeta blizu 85 miliona dinara. Gledaćemo da im ubuduće poveravamo što više poslova, kako bi imali što više sopstvenih prihoda. Već na sledećoj Skupštini, gledaćemo da im poverimo održavanje javne rasvete, a već od sledeće kalendarske godine da našem komunalnom preduzeću poverimo i održavanje puteva i kanala i sigurno će to biti efikasnije i biće mnogo više ušteda što se tiče budžeta opštine.

Najveći deo ušteda ostvaren u prvoj polovini godine je na prevozu đaka, koji zbog pandemije nisu išli u školu. I u drugom delu godine srednjoškolci takođe neće ići u školu, jer će nastava biti online. (Završetak radova na rekonstrukciji srednje škole u Lajkovcu je svakako planiran za početak drugog polugodišta, tako da odluka o ovakvom vidu nastave pogoduje i izvođenju radova.) Najveće uštede su tako upravo na prevozu đaka i to je negde između 15 i 20 miliona dinara.

Ono što je takođe bitno mi ćemo, pored komunalnom, najviše novca opredeliti za projekte koje želimo da uradimo, za tehničku dokumentaciju, kako bi dočekali spremno da u budžet uvrstimo i naravno da kod republike konkurišemo za određene projekte. Očekujemo značajnu pomoć države i u narednoj godini, kao što smo imali prethodnih godina.

Prioritet opštine Lajkovac u narednom periodu će biti projekti kojima ćemo konkurisati kod Vlade i institucija koje su nam pomogle u prethodnom periodu, prvenstveno Kancelarija za javna ulaganja, a i resorna ministarstva, zavisno od projekata koje budemo radili.”

Po svemu sudeći, neophodno je da sednica Skupštine bude što pre održana. Već naredne sedmice zasedaće ponovo Opštinsko veće, a termin zasedanja lokalnog parlamenta zavisi od toga koliko brzo će stići neophodne saglasnosti resornih ministarstava za “rentu” i “ekologiju”. Dakle, termin održavanja druge po redu sednice Skuštine u novom sazivu zavisi od ažurnosti dva ministarstva, a ona bi svakako trebala biti održana od 15. do 30. septembra, u svakom slučaju do kraja meseca, upravo zbog radova čiji je završetak planiran do kraja godine.

Velika je verovatnoća da će Dan opštine Lajkovac biti obeležen u nekom manjem obimu, jer je stigao dopis Ministarstva kulture u kome stoji da su dozvoljene manifestacije koje okupljaju do 500 ljudi.

Predsednik Andrija Živković je najavio, da je zbog ukupnih okolnosti u planu obeležavanje Dana opštine na malo drugačiji način. Planira se 16. septembra otvatanje škole u Bajevcu, tako da obeležavanje Dana opštine i svečana sednica Skupštine budu upriličeni u upravo kompletno rekonstruisanom Izdvojenom odeljenju OŠ “Mile Dubljević” u Bajevcu.

 

Related posts