BITKA PROTIV AMBROZIJE POD KONTROLOM

 

Polovina avgusta je doba godine koje alergični na ambroziju sa strepnjom dočekuju. To je, naime, period kada ova korovska biljka počinje intenzivnije da cveta. Za one koji su na nju osetljivi to označava i početak kijanja i kašljanja koji mogu da traju i do sredine oktobra, mada ima i onih koji ove simptome osećaju i ranije, već u julu.

Tokom avgusta, a pre i tokom cvetanja, idealno je vreme za suzbijanje ove veoma opasne korovske biljke, kaže struka.

Ekstremno visoke koncentracije se, kao i svake godine, očekuje u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra, a prošle i pretprošle godine dnevni maksimumi zabeleženi su početkom septembra, kada je i svojevrstan „pik” cvetanja ambrozije”.

Meštani dela Lajkovca oko bazena reagovali su zbog površina pod ambrozijom u njihovom okruženju. Potražili smo odgovore od nadležnih. Najpre smo saznali da ove godine za javne površine pod ambrozijom nije odgovorno ovdašnje komunalno preduzeće.

Lokalna samouprava pobrinula se blagovremeno i nakon zakonom predviđene procedure posao uništavanje korovske biljke ambrozije na ovom području poverila je ovlašćenoj firmi SINITRA DDD doo iz Valjeva, koja se se bavi preventivno – sanitarnim merama, rekao je načelnik Opštinske uprave Živorad Bojičić.

Javne površine pod ambrozijom, prvenstveno oko bazena u Lajkovcu, tretirane su saznajemo pre nepunu sedmicu i čeka se neophodan protok vremena da ambrozija počne da žuti, ili da se po potrebi postupak ponovi. Dileme nema, košenje ambrozije, koje su pojedini meštani očekivali, u ovoj fazi nebi imalo nikakvog smisla.

Ekipe Sinitre su danas bile u Lajkovcu, prvenstveno jer je za danas bilo planirano tretiranje ambrozije na potezu kanala “Makiš” kod Europroma, ali to nije bilo izvodljivo zbog kiše koja je danas padala. Tom prilikom, ekipa je obišla i tretirane površine, kako bi proverila dosadašnje efekte.

Nakon obilaska terena, Vladimir Ilić iz SINTRE je za portal LAJKOVAC NA DLANU rekao: “Vremenske prilike danas nisu pogodovale da izvršimo planirano tretiranje oko Europroma i to ćemo obaviti prvog vremenski pogodnog dana. Na već tretiranim površinama ambrozija je počela da žuti, što je dobar očekivani rezultat. Pratićemo još koji dan i proceniti da li je neophodno eventualno ponoviti tretman. Građani Lajkovca mogu biti spokojni, sve se obavlja u optimalnom roku i u odgovarajućoj fazi ambrozije. Ove godine, prvenstveno zbog pandemije korona virusa generalno su kasnili javni pozivi vezani za monitoring i uništavanje korovske biljke ambrozije, ali opština Lajkovac tu nije ni u kakvoj docnji. Inače, poučene dosadašnjim iskustvom i prateći stanje na terenu, mnoge lokalne samouprave ove godine višestruko su povećale površine pod ambrozijom koje će se tretirati. Dakle, situacija sa ambrozijom je na ovom području maksimalno pod kontrolom i nema razloga za brigu. Mi smo danas ovde razgovarali sa meštanima i pojasnili  kompletnu situaciju.”

Evidentan je određen broj privatnih parcela zahvaćenih ambrozijom, čiji vlasnici žive daleko i bez čije dozvole se ambrozija na ovim površinama ne može tretirati.

Generalno, ambrozija kao vrlo invazivna korovska biljka uzrokuje velike probleme.To je veoma otporan i agresivan korov koji se stalno razmnožava i zato nikako ne treba dozvoliti da raste u okruženju, jer je ambrozija izuzetno veliki alergen, a nanosi štetu usevima i obradivom poljoprivrednom zemljištu. “Trebalo bi upozoriti ljude da ako primete ambroziju na parcelama, odmah započnu njeno uništavanje. Trebalo bi svako ko primeti ambroziju koja se nalazi u blizini bilo kakvog ljudskog staništa da je suzbije,“ upozoravaju stručnjaci.

 

Related posts