POSLEDNJA SEDNICA VEĆA U OVOM SAZIVU U ZNAKU SPORTA

 

Održana je i poslednja sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac u ovom sazivu, pred konstituisanje nove vlasti nakon izbora. Od narednog saziva, po novoj zakonskoj regulativi, Opštinsko veće opštine Lajkovac, kao i svih opština sa brojem stanovnika do 20 000, moraće da smanje broj članova veća sa dosadašnjih 11 na 7 članova veća.

Poslednja. 121. po redu sednica veća sadržala je deset tačaka i bila je prvenstveno u znaku sporta i izdvajanja za klubove koji su se plasirali u viši rang takmičenja, ali i nastavka izdvajanja iz lokalnog budžeta za verske objekte, kao i pripreme budžeta za narednu godinu.

U izjavi za medije, predsednik opštine Andrija Živković, osvrćući se na najbitnije odluke ovog uslovno rečeno “sportskog veća” je rekao:

” Odluke vezane za sport odnose se na izdvajanja za klubove sa teritorije opštine Lajkovac koji su u protekloj takmičarskoj sezoni ušli u viši rang takmičenja, a u pitanju su čak četiri fudbalska kluba: FK Železničar, FK Rubribreza, FK Strmovo i FK Ratkovac. To je nezapamćeno, da u jednoj kalendarskoj, odnosno takmičarskoj godini toliko klubova sa teritorije opštine Lajkovac uđe u viši rang takmičenja. Sigurno je da to zavređuje pažnju i da je to za svaku pohvalu. To ima i jednu drugu stranu medalje: veliki broj klubova, uz manje izizetke, čine klubovi sa strane i to je jedan od problema kojima se naši sportski radnici moraju pozabaviti i raditi na tome da sportski klubovi lajkovački imaju u što više u svom pogonu igračkog kadra sa naše teritorije.

Mi smo imali u budžetskoj rezervi 700 000 dinara, koje je Komisija za sport raspodelila na ova četiri kluba. Najviše sredstava, 270 000 dinara dobio je FK Rubribreza, koji je i ostvario najveći, istorijski uspeh i po prvi put se plasirao u četvrti rang takmičenja i ušao u Zonu ( u kojoj se takmiči i FK Zadrugar). FK Železničar, kao jedan od najvećih klubova, plasirao se tamo gde i zaslužuje, u Srpsku ligu – Zapad, dobio je 200 000 dinara. Ta suma je opredeljena Železničaru, zbog zakonskih propisa, jer sa njom dolaze do zakonskog maksimuma od 20% ukupnog lokalnog budžeta za sport. FK Strmovo, koji se plasirao u Okružnu ligu opredeljeno je 170 000 dinara i ovaj klub sigurno sa svojom infrastrukturom i ljudima koji ga vode zavređuje i viši stepen takmičenja. Preostala sredstva opredeljena su FK Ratkovac, koji se iz Opštinske plasirao u Međuopštinsku ligu Uba i Lajkovca.

Ja svim ovim klubovima želim, koji su se plasirali u viši rang takmičenja, da i u narednoj sezoni ostvare zapažene rezultate, a opština Lajkovac će u svojim mogućnostima pomagati i njima i svim našim sportskim klubovima koji deluju na teritoriji opštine Lajkovac.”

Nastavlja se i ono po čemu je opština Lajkovac u okruženju posebno poslednju deceniju poznata, a to je da deo svog budžeta kontinuirano odvaja za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove, izgradnje i održavanja verskih objekata na svojoj teritoriji. U tu svrhu opredeljeno je četiri miliona dinara, konkurs će biti raspisan ovih dana, a na Javni poziv se mogu javiti svi sa područja opštine Lajkovac, uključujući i crkvu u Latkoviću, koja jeste na teritoriji Ljiga, ali pokriva i deo teritorije opštine Lajkovac, pojasnio je predsednik Živković.

Shodno Uputstvu za pripremu budžeta za 2021. godinu, svim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta opštine Lajkovac, dat je pomereni rok do 1. septembra, a intenzivna priprema budžeta za narednu godinu, uslediće već odmah nakon prvog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, najavio je predsednik Živković, uz podsećanje da je konstitutivna sednica opštine Lajkovac zakazana za 20. avgust. Na konstitutivnoj sednici biće izabrani predsednik, zamenik predsednika i sekretar skupštine, a već na samom početku septembra biće zaokruženo kompletno formiranje nove vlasti.

Related posts