POMOĆ I PODRŠKA ŽRTVAMA NASILJA

Prethodnu sedmicu obeležio je niz aktivnosti vezanih za pomoć žrtvama nasilja. Iako postoji svega dva meseca, lokalna kancelarija u Lajkovcu Udruženja žrtava nasilja HAJR, uspešno je razgranala mrežu svojih aktivnosti i za sada revnosno uspeva da spoji one koji žele da pomognu sa onima kojima je pomoć neophodna. Do sada, svaka žrtva nasilja sa područja opštine Lajkovac naiša je na adekvatnu pomoć i podršku. Pored opštinskog udruženja penzionera na čelu sa Brankom Perićem, svoj doprinos u pružanju pomoći i podrške žrtvama nasilja dale su prethodnih dana direktorke “Leptirića” i lajkovačke biblioteke, lider lokalnog obbora Srpske desnice, Verica Mijailović iz lajkovačke biblioteke, Tepih servis Ilić i mnogi drugi.

Teška situacije, posebno porodice sa četvoro dece u Stepanju, nikoga nije ostavila ravnodušnim, potvrdila je koordinatorka lokalne kancelarije Aleksandra Pilipović:

“Hvala svima na donacijama i pomoći, u ime onih kojima je pomoć potrebna. Prethodnih nedelju dana smo imali niz aktivnosti. U ponedeljak i u utorak smo imali tri donacije za udruženje. U sredu, jednu pomoć u uslugama pranja i donaciju tepiha. Usledio je i jedan događaj u vidu preseljenja, odnosno stambenog zbrinjavanja jedne žrtve nasilja. Reč je o preseljenju koje smo već najavili, gde je Klub penzionera , na čelu sa našim Brankom Perićem, sve perfektno realizovao i organizovao. Obezbeđene su i okrečene prostorije u kolima će zbrinuta žena stanovati i neće plaćati stan. Sto, televizor i oprema za televizor – antena i resiver, veš mašina i okrečene prostorije, kiriju, sve snosi Opštinsko udruženje penzionera Lajkovac. Takođe, ženi je obezbeđen posao u Klubu penzionera, sa redovnom mesečnom platom. Penzioneri Lajkovca su se uvek pokazali, pa i sada, da su stub našeg društva i da bez njih mnogo toga ne bi bilo uspešno realizovano, posebno u ovom slučaju.

Od ovonedeljnih donacija bih izdvojila krevet za našu ženu od Darka Milanovića, predsednika Srpske desnice Lajkovac, koji je odličan i žena je zadovoljna. Uz pomoć i razumevanje u ovoj vrlo specifičnoj situaciji direktorke “Leptirića” Mile Mitrović Lončar, predškolac iz Stepanja će obavezan predškolski program pohađati u Lajkovcu. Jelena Jovanović , vaspitačica iz našeg vrtića, u koji treba da nam krene predškolac, koga smo uspešno upravo i upisali, donirala je za decu porodice Stefanovic – Rajković iz Stepanja garderobu, obuću , ranac, sokove za decu, igračke, sveske, knjige.. Za svakog od njih ima dosta toga. Direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Biljana Bogdanović je sa svojim roditeljima i sestrom , donirala četiri zimske dečje jakne i veliku kesu igračaka za sve uzraste. Verica Mijailović , šef računovodstva biblioteke, donirala je tepih. Tepih servis Ilic, odnosno vlasnik Ivan Ilic, ponudio se Udruzenju žrtava nasilja Hajr za usluge pranja, po potrebi .
Jos jednom veliko hvala dobrim ljudima. Idemo dalje.U ovom momentu, neophodne su pelene za bebu od šest meseci i namirnice za dve porodice…”

Nije slučajno sve u detalje pobrojano. Pobrojano je prvenstveno sa ciljem, da se skrene pažnja na činjenicu da je i najmanja donacija nekome dragocena i da je nečije minimalno nekome puno, posebno u kritičnim situacijama u kojima se žrtve nasilja na samom startu nađu.

Lokalna kancelarija Udruženja HAJR obezbedila je takođe žrtvama nasilja neophodnu pravnu pomoć u više slučajeva.

U planu je organizovanje tribine i književne večeri u cilju podizanja ukupne svesti na temu žrtava nasilja. A ovo su tek prva dva meseca aktivnosti Udruženja HAJR na lokalnom planu.

Svi koji žele da svojom donacijom pomognu žrtvama nasilja, mogu se javiti lokalnom koordinatoru kancelarije “HAJR” u Lajkovcu  Aleksandri Pilipović na broj: 064/ 501 – 0290.

Related posts