SOBRAŠICA U PORTI CRKVE LAJKOVAČKE

 

Zahvaljujući podršci lokalne samouprave, u porti crkve Sv. Velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu u toku je montaža sobrašice. Ideja je potekla pre oko pet godina, još na iskraju mandata kada je predsednik opštine Lajkovac bio Živorad Bojičić. Realizovane su u međuvremenu i neke druge ideje, koje su ovom slučaju bile prioritetnije i takođe od značaja za život crkve i potrebe parohijana.

Od sredstava koja je lokalna samouprava opredelila ovom crkvenom objektu, ideja je sada u finalnoj realizaciji. Radove izvodi firma LEON Ub.

Starešinstvo crkve u Lajkovcu nastoji da svake godine nešto uradi i prinovi na samoj crkvi ili u porti, a ove godine je to sobrašica.

Sobrašice su se kroz istoriju u Srbiji intenzivno gradile, posebno od XIX veka, u neposrednoj blizini crkve ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme raznoraznih svetkovina, sabora ili crkvenih praznika.

Sobrašica koja se upravo montira u porti crkve lajkovačke i na kojoj su u toku završni radovi je vrlo reprezentativna, a pored svoje funkcionalnosti biće i svojevrsni ukras i osveženje ukupnog ambijenta.

Generalno, opština Lajkovac spada u red lokalnih samouprava koje ulažu značajna sredstva i vode brigu o svim verskim objektima na svom području.

Related posts