OGNJENA MARIJA – SLAVA LAJKOVCA

Danas je slava varoši Lajkovac Sv. Velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija.

Svečana liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu počinje u 8 sati. U crkvi, a potom u porti crkve lajkovačke, shodno okolnostima, neće biti većeg okupljanja.

Ognjena Marija je i zaštitnica mašinovođa, a Lajkovac je poznato železničko mesto. U kolubarskoj varoši nekada je živelo 1 500 železničkih radnika, od čega 300 mašinovođa. Ognjena Marija se obeležava i kao strukovna slava mašinovođa.

Zbog pandemije korona virusa i mera koje su na snazi, odložene su sve kulturne manifestacije na teritoriji opštine Lajkovac, uključujuči i tradicionalnu manifestaciju Dani Lajkovca, uobičajen način obeležavanja gradske slave, kao i vašar za Ognjenu Mariju.

Lajkovac će danas biti, na dan Ognjene Marije neuobičajeno tih i miran. Za Lajkovčane je ovo poseban dan i svaki Lajkovčanin, ma gde ga život odveo, ima neku posebnu emociju prema slavi svoje varoši i nastoji da baš na današnji dan bude u zavičaju.

“Svakako obeležavamo slavu varoši Sv. Velikomučenicu Marinu, ali znatno skromnije nego inače. Sve je zatihnulo. Takve su okolnosti,” rekao je dostojanstveno starešina crkve lajkovačke protojerej stavrofor Tomislav Cvetinović.

Korona je zaustavila ili usporila puno toga, gotovo sve osim kalendara. Ipak, danas je 30. jul, slava varoši Lajkovac. Slava u vreme korona virusa, na način primeren okolnostima, koju ćemo zasigurno pamtiti.

Related posts