POSTAVLJEN UV INDIKATOR VREDAN 1 500 EVRA, KOJIM SU LAJKOVAČKI PRVACI NAGRAĐENI NA DRŽAVNOM KONKURSU

 

Lajkovački osnovci, učenici 1/ 3 odeljenja OŠ “Mile Dubljević” sa svojom učiteljicom Vericom Adamović Tešić su među dvadeset najboljih i nagrađenih na konkursu „Dva lica sunca“ i osvojili su vrednu nagradu – UV indikator za svoju školu, vredan 1500 evra. Konkurs je realizovan ovog proleća, a UV indikator, koji su prvaci dobili kao nagradu, upravo je na samom kraju školske godine postavljen na školi u Lajkovcu, na vidnom mestu, na ulazu u školu namenjenom učenicima.

Tokom realizacije konkursa i angažovanja učitelja i đaka nižih razreda osnovnih škola širom Srbije, nastalo je obilje kreativnih radova na temu odgovornog ponašanja na suncu. Uključivanjem u edukativnu kampanju o odgovornom ponašanju na suncu i kroz posebno osmišljenu online edukaciju, došlo se i do ključnih informacija i saznanja kako podići svest dece i njihovih roditelja o potrebi odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca. Učenici su kroz nagradni konkurs preneli svoj doživljaj teme odgovornog ponašanja na suncu. Tema je bila „Dva lica sunca”, a deca su mogla da se izraze kroz crtež, pisanu reč, video-rad ili bilo koji drugi format koji sami osmisle.

Konkurs je školama i đacima doneo vredne nagrade. Dvadeset škola, među njima i škola u Lajkovcu, osvojilo je UV indikatore, pet odeljanja izlet, a jedno odeljenje očekuje nagrada u iznosu od 250 hiljada dinara za opremanje učionice.

Cilj kampanje „Zaštita za sve” u okviru koje se organizuje konkurs “Dva lica sunca” je podizanje svesti dece o važnosti zaštite od sunca za njihovo zdravlje sada i u budućnosti.

U skladu s tim, glavna nagrada konkursa je dvadeset UV indikatora, koji pokazuju trenutnu jačinu UV zračenja i odgovarajući način zaštite od sunca.

Nagrađene radove je izabrao stručni žiri koji čine predstavnici Eucerin Srbija, Fond B92 i marketinške agencije FCB Afirma.

Konkurs „Dva lica sunca” sprovodi se drugu godinu za redom u okviru kampanje “Zaštita za sve”, koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Direktorka škole Biljana Žujović kaže, da je ponosna na svoje učenike, koji inače često sa uspehom učestvuju na brojnim takmičenjima i konkursima i redovno osvajaju nagrade:

“Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Fond B92 i kompanija Eucerin organizuju i sprovode program edukacije o odgovornom ponašanju na suncu i Konkurs „Dva lica sunca” sprovodi se drugu godinu za redom u okviru kampanje “Zaštita za sve”. Program je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta, roditeljima, vaspitačima, učiteljima, sportskim terenima, kao i pedijatrima i lekarima opšte prakse i pokriva vaspitno – obrazovne ustanove i domove zdravlja na teritoriji Republike Srbije. Od strane Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja prepoznat je kao program od nacionalnog značaja.

Učenici 1/ 3 odeljenja OŠ “Mile Dubljević” sa svojom učiteljicom Vericom Adamović Tešić uključili su se u edukativnu kampanju u cilju podizanja svesti dece i njihovih roditelja o potrebi odgovornog ponašanja na suncu i zaštiti od sunca. Kroz nagradni konkurs, deca su na svoj način, prenela doživljaj teme “Dva lica sunca”. Njihove radove vrednovao je stručni žiri. Naši učenici sa svojom učiteljicom našli su se među 20 najboljih u Srbiji i osvojili vrednu nagradu – UV indikator za svoju školu. Vrednost indikatora je 1500 evra.”

Zanimljivo je da je na Vidovdan, po izlasku iz amfiteatra nakon dodele nagrada đacima generecije i nosiocima Vukove diplome, grupa učenika neposredno po izlasku iz škole prvo obratila pažnju na UV indikator i podatke koje pokazuje, komentarišuči kako shodno tim parametrima treba da se ponašaju.

Related posts