ŽUKO ONLINE PIJACA ZATVARA SVOJA VIRTUELNA VRATA

 

Tim ŽUKO obavestio je javnost, da će onlajn pijaca koju je pokrenulo Žensko udruženje Kolubarskog okruga (ŽUKO) kao odgovor na krizu nastalu virusom Kovid 19 na žalost zatvoriti svoja virtuelna vrata. Porudžbine primljene do 15. juna do 20 časova biće isporučene u sredu 17. juna, te se dalje porudžbine neće primati.

Onlajn pijaca je nastala u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) i finansijsku pomoć Evropske unije, kako bi se pomoglo poljoprivrednicama u kriznoj situaciji izazvane virusom korona. Epidemija Kovid -19, vanredno stanje i set mera za sprečavanje daljeg širenja virusa dovele su poljoprivrednice u izrazito težak položaj o čemu su svakodnevno obaveštavale tim ŽUKO. Tako je osnovana onlajn pijaca na kojoj su poljoprivrednice mogle da prodaju svoje proizvode, dok je ŽUKO bio zadužen za organizaciju prorudžbina i transporta.

Vest o onlajn pijaci gde poljoprivrednice prodaju direktno svoje proizvode se brzo proširila i prodaja je nadmašila očekivanja poljoprivrednica, ali i samog Udruženja. Narudžbine su se gomilale, a mali tim ŽUKO se fokusirao samo na to i nije bio u mogućnosti da pravovremeno i adekvatno obavlja druge obaveze na projektima koje sprovodi.

Ideja je bila da poljoprivrednice organizovane u novoosnovano udruženje Poljoprivrednice kolubarskog okruga preuzmu i preuzimanje i dostavu porudžbina, ali na žalost nisu uspele da pronađu adekvatan modalitet da odgovore na veliku potražnju. Pored toga, sa normalizacijom situacije, poljoprivrednice su se vratile i svojim regularnim aktivnostima.

Samim tim je odlučeno da se onlajn platforma vrati svojoj prvobitnoj nameni, tj. da poveže poljoprivrednice koje se bave proizvodnjom i predstavi njihove sjajne proizvode. Njihovi kontakt telefoni i dalje će biti dostupni na linku: https://zuko.rs/ i upućen je poziv svima da direktno komuniciraju sa poljoprivrednicama i dogovoraju kupovinu proizvoda, ali i upućuju sve zamerke koje eventualno imaju.

Tim ŽUKO se zahvalio svima koji su u ovom vrlo izazovnom periodu pružili podršku poljoprivrednicama i obezbedili im prihode i zamolio sve za razumevanje.

Naravno, kontakti poljoprivrednica ostaju na ŽUKO platformi u delu o gazdinstvima, tako da zainteresovani kupci mogu da ih kontaktiraju i ugovore direktnu kupovinu.

Naime, 4. juna je najavljeno da će Žuko pijacu voditi Udruženje poljoprivrednica kolubarskog okruga, koje čine žene koje su svoje proizvode na ovaj način prodavale. Udruženje kao i platforma nastali su u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” koji se sprovodi u podršku UN Women a finansira iz sredstava Evropske unije. Poljoprivrednice su prošle niz obuka koje su imale za cilj da ih pripreme za rad na današnjem tržištu. Verovalo se da će i sam rad platforme funkcionisati mnogo bolje, a da će kupci imati prilike da diretkno komuniciraju sa poljoprivrednicama pozivanjem brojeva telefona koji stoje u opisu svakog gazdinstva.

Za sva pitanja vezana za dostavu i narudžbine, tada je planirano da kupci mogu do 18. juna da se obraćaju realizatoru projekta i najavljeno je da nakon 18. juna dostava neće više biti finansirana iz sredstava projekta i iznosiće 200 dinara po porudžbini.

Takođe, već tada imale su se u vidu tehničke komplikacije do kojih može doći u tom tranzitnom periodu, ali je preovladalo uverenje da će se trend uspešne prodaje i dalje nastaviti, jer se veliki broj kupaca i to mahom iz prestonice opredelio da podrži domaće proizvode i poljoprivrednice.

Potom su online pijacu počele da vode poljoprivrednice bez tehničke besplatne tehničke podrške i posredstva realizatora okončanog projekta. Počele su da se dešavaju i prve neprijatnosti, usledio je veliki broj poruka i poziva zbog učinjenih propusta u dostavi proizvoda. Pored izmene odgovornih osoba u koordinaciji, promenjen je i vozač koji sakuplja i distribuira proizvode, što je sve dovelo do učestalih kašnjenja i propusta u isporuci. Zbog svega nabrojanog, odlučeno je tada, oko 10. juna, da ŽUKO nastavi sa posredničkom ulogom, dok poljoprivrednice ne budu pronašle modalitet poslovanja u kome ne bi dolazilo do ovakvih propusta. Već nepunu sedmicu nakon toga, došlo se u situaciju da se ŽUKO online pijaca zatvara.

Poljoprivrednice Kolubarskog okruga su onlajn pijacom očigledno odlično odradile veliki posao tokom vanrednog stanja, kada su pijace bile zatvorene i kretanje ograničeno. Kako saznajemo, kupci koje su u tom periodu stekle, nastaviće da kupuju njihove proizvode.

U svakom slučaju, poljoprivrednicama treba čestitati na njihovoj preduzimljivosti, posebno u vreme pandemije, jer su nepredviđenu i krajnje nepovoljnu situaciju preokrenule u visestruko korisnu i za poljoprivrednice i za potrošače, a uz to i povecale vidljivost svog rada. Generalni stav je da je online pijaca odlično funkcionisala , pa se veruje poljoprivrednice biti podjednako uspešne u daljim aktivnostima i da ce doneti još konkretnih promena i pomaka, kao i da će u narednom periodu, kad one ojačaju svoje kapacitete, pronaći modalitet koji bi odgovarao i njima i kupcima.

Related posts