BROŠURA LAJKOVAČKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE “NARODNA NOŠNJA SREDNJE KOLUBARE”

 

Turistička organizacija opštine Lajkovac objavila u elektronskoj formi brošuru pod nazivom “Narodna nošnja Srednje Кolubare”, u kojoj prikazuje način odevanja stanovnika ovog kraja u prošlosti. Za sada postoji samo elektronsko, a štampano izdanje brošure očekuje se do kraja meseca.

Iako se od svog osnivanja Turistička organizacija opštine Lajkovac kontinuirano bavi istraživanjem tradicije i kulture Kolubaraca, i pored brojnih objavljenih tematskih brošura, ovo je po prvi put da se kroz kratke afirmativne tekstove i ilustracije obrađuje način odevanja stanovnika ovog kraja u prošlosti.

N a osnovu svedočenja starih Kolubaraca, ličnog pamćenja i sopstvene kolekcije narodne nožnje, kao i poznate literature, priređivač i pisac teksta je Milutin Ranković, umetnik iz Lajkovca i direktor Turističke organizacije.

Brošuru je dizajnirala Jelena Đurić, a saradnici na sakupljanju arhivske građe bili su Zoran A. Antonijević, Radovan Bajić, Đorđe Žujović i Zoran Tošić.

Brošuru “Narodna nošnja Srednje Кolubare” možete preuzeti na linku: http://www.turizamlajkovac.org/357-narodna-nosnja-kolubaraca?fbclid=IwAR0Hv1tu3n98xEfRZgqsXOhYowizFcRLPl1ajTCf5xcNnENQwMHkQkz_aEc

Related posts