VELIKO INTERESOVANJE LAJKOVČANA ZA PONOSNE KARTICE

Projekat Ponosna kartica “Tri plus” sproveden je već u petnaestak lokalnih samouprava u Srbiji. I odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Odluku o pristupanju Beograda Udruženju “Pokret za decu tri plus” iz Čačka. Vest da je i Grad Beograd početkom godine postao član Udruženja “Pokret za decu tri plus” i da će roditelji sa troje ili više dece upravo od danas na šalterima svih beogradskih gradskih opština moći da se prijave za izdavanje besplatnih kartica koje će im omogućiti brojne popuste i pogodnosti, izazvala je brojne reakcije Lajkovčana i ponovo aktuelizovala temu priključenja Opštine Lajkovac pokretu.

Inicijativu da i Lajkovac ima ponosne kartice pokrenula je sredinom septembra prošle godine Lajkovčanka Ana Grbić, majka troje dece: Nikole, Jovana i Sofije. Ana se tada svesrdno založila da se i opština Lajkovac priključi realizaciji projekta PONOSNA KARTICA – „Cena minus za 3+“.

Ana Grbić je tada rekla , da bi Ponosne kartice bile značajan doprinos porodicama sa troje i više dece, koji bi bitno olakšao njihovu svakodnevnicu i da je jako važno i korisno da kartica „Cena minus za 3+“ što pre dođe u ruke onima kojima je najpotrebnija. “U današnje vreme najveća pomoć višečlanim porodicama je svakako finansijska, a jedno od rešenja koje već neko vreme uspešno funkcioniše je svakako Ponosna kartica “Cena minus za 3+”, koja podrazmeva popuste na kupovinu i usluge za porodice sa troje dece,” pojasnila je Ana.

Nakon teksta pod nazivom “INICIJATIVA DA I LAJKOVAC IMA PONOSNE KARTICE” (http://lajkovacnadlanu.rs/inicijativa-da-i-lajkovac-ima-ponosne-kartice-cena-minus-za-3/) , objavljenog na portalu lajkovacnadlanu.rs 16. septembra prošle godine, Pokret “Tri Plus” je stupio u kontakt sa rukovodstvom opštine Lajkovac i već nakon samo tri dana objavio da će Lajkovac biti 13. opština u Srbiji u kojoj če majke imati Ponosne kartice, majku Anu Grbić iz Lajkovca pokret je proglasio herojem dana i javno se zahvalio načelniku Opštinske uprave Živoradu Bojičiću na podršci ideji i iskazanoj spremnosti za saradnju, kao i portalu LAJKOVAC NA DLANU na medijskoj podršci inicijativi.

Sve što se u ta prva tri dana dogodilo ukazivalo je na sasvim realnu i izvesnu mogućnost da će Opština Lajkovac vrlo brzo postati član Pokreta “Tri plus” i da će samim tim i majke sa područja lajkovačke opštine koje imaju troje i više dece dobiti Ponosne kartice. Interesovanje za Ponosne kartice od starta bilo je veliko, a posebno sada kada su u međuvremenu višedetne porodice dobile nova saznanja o mogućnostima koje pružaju i načinu kako to sve funkcioniše.

Jedna lepa ideja, za koju su svi od starta bili zainteresovani, sticajem okolnosti ni danas nakon skoro devet meseci još nije realizovana. Pokušaj je bio da se bar do kraja prošle godine odrade neophodne formalnosti oko pristupanja lokalne samouprave pokretu. Prvi zastoji nastali su zalutalim mejlovima. Potom je ponovo kontakt uspostavljen i krenulo se u proceduru da se početkom ove godine pripremi Odluka o pristupanju Opštine Lajkovac Pokretu “Tri plus”, na koju saglasnost treba da daju odbornici. Predlog takve odluke ni do danas nije stigao pred odbornike Skupštine opštine Lajkovac, jer se pokret i lokalna samouprava, pored svih nastojanja, nisu mogli blagovremeno usaglasiti za februarsko zasedanje lokalnog parlamenta oko forme odluke za koju je neophodna saglasnost Skupštine. Usledilo je vanredno stanje, pa još jedna sednica Skupštine, poslednja u ovom sazivu.

Ostaje nada da će se pred novim sazivom lokalnog parlamenta u Lajkovcu naći odluka o pristupanju Opštine Lajkovac Pokretu “Tri plus”. Lokalna samouprava je načelno sve vreme za realizaciju ove ideje. Ovu ideju vide kao dobru meru socijalne i populacione politike, koju ne treba propustiti, ističući da osvedočeno opština Lajkovac svakako veliku pažnju posvećuje upravo podsticaju rađanja i merama socijalne politike.Ponosne kartice bi bile dragocene lajkovačkim porodicama sa troje i više dece, a svakako bi to biti i veliki plus i za lokalnu samoupravu.

Pokret “Tri plus” osnovan je sa ciljem da se pobedi “bela kuga”. U Srbiji ima 138 000 porodica sa troje i više dece. Takvih porodica u Beogradu ima preko 34 000. Pokret želi da pokaže poštovanje prema porodicama sa troje i više dece, kako bi ohrabrili i druge roditelje da se odluče za proširenje porodica.

Osim mnogih lokalnih samouprava u Srbiji, Pokret “Tri plus” potpisao je ugovor i u Rusiji. Ovaj pokret na taj način proširiće se i na ruske gradove, koji će preuzeti njihovo obrazac borbe protiv “bele kuge”.

Related posts