ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Nakon serijala telefonskih sednica tokom vanrednog stanja, u Lajkovcu je u utorak 19. marta održana sednica Opštinskog veća, 116. – ta po redu u ovom sazivu, sa dnevnim redom od 16 tačaka. Zbog prirode okolnosti, sednica je održana u velikoj sali Gradske kuće, kako bi se ispoštovala fizička distanca prisutnih.

Najveći broj donetih odluka odnosio se na period vanrednog stanja, a ovo je ujedno i jedna od pripremnih sednica Skupštine, poslednju u ovom sazivu zakazanu za utorak 26. maj. Lokalni parlament će u utorak zasedati u sali Kulturnog centra, gde je moguće ispoštovati sve propisane mere u ovom trenutku. Rebalans budžeta neće biti na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine, tako da će taj posao sačekati novi saziv lokalnog parlamenta, koji će biti konstituisan nakon izbora.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je i uzjavi za medije datoj neposredno nakon održane sednice govorio o olakšavajućoj okolnosti vezanoj za korišćenje sredstava stalne budžetske rezerve koja su bila opredeljena za plaćanje dezinfekcije na teritoriji opštine Lajkovac, koja nisu korišćena, jer firma Higijena Tomić nije naplatila pružene usluge, kao i o drugim važnim odlukama, posebno onima koji se tiču benefita usled vanrednog stanja:

“Jedna od značajnijih tačaka koja je vredna pomena jeste korišćenje stalne budžetske rezerve. Ona je bila opredeljena upravo za plaćanje dezinfekcije na teritoriji opštine Lajkovac, gde je preduzeće koje je bilo osposobljeno za te poslove, Higijena Tomić odlučila se na jedan lep gest, kojim je sigurno pomogla opštini Lajkovac, da sve poslove koje je obavljala u periodu vanrednog stanja, a tiče se dezinfekcije javnih objekata i prilaza svih javnih objekata ne naplati, tako da nismo imali potrebu za korišćenjem stalne budžetske rezerve. U svoje lično ime i u ime opštinskog rukovodstva im se zahvaljujem na ovoj značajnoj donaciji.

Mi smo doneli odluku u toku vanrednog stanja da nema plaćanja vrtića od 15. marta do 6. maja. Tu odluku smo sada produžili do 1. juna. Tako da za svu decu koja ne pohađaju vrtić, njihovi roditelji neće morati da plaćaju vrtić, a sva ostala deca koja su počela od 11. maja da idu u vrtić, plaćaće iznos koji je i određen.

Takođe i zakup građevinskog zemljišta koji je u svojini opštine Lajkovac neće morati da se plaća za taj period, ako ti objekti koji se nalaze na njemu nisu obavljali svoju delatnost. Mi smo pokušali da oslobodimo plaćanje komunalnih taksi sve privredne subjekte poput kafića, restorana, frizerskih salona, ali to za sada nije moguće. Nadamo se da ćemo u narednom periodu naći zakonsko rešenje kako bi im pomogli.

Za vreme vanrednog stanja imali smo veliku potrošnju vode i veliki broj zahteva za interventno vodosnabdevanje. Veliku podršku nam je pružio RB Kolubara, koji je određene delove Lajkovca snabdevao pijaćom vodom, pre svega mislim na Jabučje. ”

U cilju pripreme predstojećeg zasedanja Skupštine, biće održana još jedna sednica Opštinskog veća, koja je zakazana već za sredu 20. maj sa početkom u 10 časova.

Related posts