NOVA ZBIRKA PESAMA SONJE MILOVANOVIĆ

 

U izdanju lazarevačke Biblioteke “Dimitrije Tucović” izašla je iz štampe nova knjiga, zbirka pesama za decu pod nazivom “Mi najmlađi istinu znamo” autorke Sonje Milovanović iz Lajkovca.

“Hvala svima koji su mi bili podrška u ostvarivanju ovog mog projekta. Nekako za sve postoji trenutak kada će ugledati svetlost dana, tako je i ova zbirka došla baš u ovo vreme teško, u vreme korone, ali pesme su uvek orne da rečima tkaju štit za nepokorne!” – rekla je tim povodom pesnikinja Sonja Milovanović, profesorka srpskog jezika u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević”.

Ovo je još jedna u nizu izdatih knjiga, već zrele i plodne pesnikinje, koja je dobitnik i brojnih priznanja.

Sonja Milovanović piše pesme za decu i odrasle. Voli rad sa decom i često organizuje aktivnosti u okviru dramske i literarane sekcije u školi, na taj način nastoji da probudi ljubav kod mladih prema književnosti i podstakne ih na kreativno stvaralaštvo. Sa svojim đacima veoma uspešno učestvuje u svim kulturnim dešavanjima u školi i u lokalnoj zajednici, na takmičenjima iz jezika i književnosti i na smotrama recitatora. Kroz rad sa decom doprla je u dubine njihovih duša i baš iz te velike ljubavi proistekli su i njeni najlepši stihovi.

Objavljivala pesme u đačkim i studentskim časopisima, Zbornicima radova, u Zborniku pesama za decu ‒ Udruženja Mokranjac, „Olovko ne ćutiˮ Barajevo i u zajedničkim zbirkama pesama Stihom govorim 1, 2, 3, 4. i 5. i 5+. Knjiga „Stihom govorim 5+“ realizovana je u okviru IPA projekta „Evropa za kulturu, Kultura za Evropu”. Objavila samostalnu zbirku pesama Snovi su mi izatkali stih.

„Autorka u svojim stihovima daje putokaz. Suština je da se ti putokazi mogu vidjeti samo iskrenom i čistom dušom, poput dječje i rijetki su oni koji ostare, a mogu da još uvijek vide te putokaze, a bogatstvo je ko još o tim putokazima ima moć da pjeva. Ta sačuvanost dječijeg grumena duše u autorki vidi se i u možda dvije najljepše pjesme za tinejdžere „Matejinoj pesmi” i „Pesmi za Mateju”.ˮ/Slobodan Zoran Obradović, odlomak iz recenzije/

Pored upravo objavljene zbirke pesama za decu „Mi najmlađi istinu znamao, finiširana je i zbirka pesama za odrasle „U leptira bih da se pretvorimˮ.

Related posts