NEZAPAMĆENI VANDALIZAM

 

Za sada nepoznati počinioci protekle noći oskrnavili su spomen obeležje na platou lajkovačke biblioteke, postavljeno u znak sećanja i zahvalnosti mladim policajcima Dušanu Trifunoviću iz Lajkovca i Milanu Pavloviću iz Bajevca, žrtvama NATO agresije herojski stradalim na Kosovu 1999. godine.

Ovakav vandalizam ne pamti se u Lajkovcu. Svi u Lajkovcu su šokirani i zgroženi ovim činom. Spomen obeležje je bukvalno razbijeno.

Posebno mučan bio je trenutak, kada su pripadnici Policijske stanice Lajkovac, nakon prijave od strane uprave lajkovačke biblioteke, došli na mesto događaja i videli posledice vandalskog čina na spomen obeležju svojih tragično nastradalih kolega.

Prostor ispred biblioteke je inače pokriven video nadzorom, ali zbog tehničkih poteškoća snimak danas nije bilo moguće vratiti na period tokom noći. Na poziv direktorke biblioteke Biljane Bogdanović, došli su predstavnici firme koja održava video nadzor i kako saznajemo najverovatnije će problem biti rešen, što će omogućiti da se na snimku vide počinioci.

Za krivično delo skrnavljenja spomen obeležja, koje spada u grupu krivičnih dela protiv javnog reda i mira, po članu 354. stav 2. Krivičnog zakona Srbije zaprećena je kazna zatvora do tri godine.

Lajkovčani se svakako sa posebnim pijetetom ophode prema svim, a posebno ovom spomen obeležju. Posebna pažnja se kontinuirano posvećuje uređenju i održavanju ovog prostora, koji Gradska biblioteka u saradnji sa renomiranom firmom “IVA AGRAR” besprekorno održava, a prošle godine pred 20. tu godišnjicu od herojske pogibije lajkovačkih policajaca na Kosovu, kompletan prostor platoa biblioteke na kome se spomen obeležje nalazi uredila je firma “IVA AGRAR”.

Predstavnici Policijske stanice Lajkovac, Policijske uprave Valjevo i Opštine Lajkovac, tradicionalno svojim prisustvom svakog 26. marta dostojno obeleže godišnjicu pogibije heroja, polože vence na spomen obeležje i odaju im počast.

Plato lajkovačke biblioteke je jedno od omiljenih mesta za okupljanje mladih. Dešavalo se da mladi za sobom ostave tragove svog boravka ovde, budu malo glasniji, ali ozbiljnijih izgreda do sada nije bilo.

Na noćašnji nezapamćeni vandalizam niko nije ostao ravnodušan i ovaj čin je naišao na najoštriju osudu svih u Lajkovcu.

Related posts