DONETO REŠENJE O NASTAVKU IZBORNIH RADNJI

Odlukom o proglašenju vanrednog stanja i Uredbom Vlade o merama za vreme vanrednog stanja, prekinute su sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine APV i odbornike Skupština opština i gradova koji su raspisani za 26.4.2020.god. Srovođenje izbornih radnji nastavlja se od dana prestanka vanrednog stanja.

OIK Lajkovac je na svojoj sedmoj po redu sednici 17. marta donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za odbornike SO Lajkovac, raspisanih za 26.4.2020.godine, a u skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja i Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja. Tako su tada prestali da teku svi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora.

Po prvi put nakon ukidanja vanrednog stanja, Opštinska izborna komisija u Lajkovcu se danas sastala i donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji, potvrdio je za portal LAJKOVAC NA DLANU sekretar OIK diplomirani pravnik Marko Paunović:

“Opstinska izborna komisija na sednici odrzanoj 11.5.2020.godine donela je Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku Izbora za odbornike Skupštine opštine Lajkovac koji su raspisani 4.marta 2020. godine, kao i nov Rokovnik za sprovodjenje izbornih radnji. Obzirom da je Narodna skupstina 6.maja 2020. godine, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja, istog dana Narodna skupština je donela Zakon o važenju uredbe koji je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila. Članom 4. navedenog zakona propisano je da će nadležne izborne komisije 11.maja 2020. godine doneti Rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajne Vojvodine i odbornike Skupština opština i gradova. Istim članom, nadležne izborne komisije su zadužene da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji. Odlukom o izmeni odluke o raspisivanju izbora za odbornike Skupština gradova i Skupština opština u Republici Srbiji, kao datum održavanja izbora za odbornike Skupština gradova i Skupština opština u RS određen je 21. jun 2020. godine.”

Pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji i prestanka vršenja svih izbornih radnji, OIK Lajkovac potvrdila je dve predate izborne liste: donela je Rešenje o proglašavanju izborne liste broj 1. kandidata za odbornike Skupštine opštine Lajkovac pod nazivom ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU i izborne liste beoj 2. IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma.

Related posts