STIGAO ODGOVOR ZAŠTITNIKA GRAĐANA I BRZA REAKCIJA NADLEŽNIH

Stigao je vrlo optimističan i korektan odgovor zaštitnika građana na otvoreno pismo i zajedničku molba za zaštitu osoba sa autizmom za vreme vanrednog stanja, koju su svim nadležnim instutucijama u državi, zajednički uputila gotovo sva srodna udruženja i organizacije u Srbiji.

U ime inicijatora zajedničkog obraćanja nadležnim institucijama, Milica Nikolić, predstavnik Udruženja Bazi-Mili Lajkovac – koje je ovim obraćanjem ujedinilo Srbiju, za PORTAL LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Što se tiče molbe za zaštitu osoba sa autizmom, u vreme mera tokom vanrednog stanja, želim da naglasim, da su se priključila i druga udruženja MDRI, i organizacije i mreže organizacija koje se bave položajem osoba sa invaliditetom, stoga molba obuhvata mere koje se tiču svih osoba sa invaliditetom, odnosno njihovih porodica, a ne samo osoba sa autizmom.

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je objavila saopštenje za javnost, koje se tiče izdavanja dozvola za kretanje tokom policijskog časa. U saopštenju je navedeno, da građani sa zahtevom treba da se obrate lokalnoj samoupravi i da su jedinice lokalne samouprave u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve Ministarstvu. Neke od opština su već uspostavile proceduru, objavile email adresu opštinske uprave, na koju se zahtevi dostavljaju elektronskim putem i već obezbedile dozvole za lica kojima je to potrebno.

Mi smo zvali telefonom krizni štab opštine Lajkovac, gde nam je rečeno da dozvole izdaje SUP. Kada smo kontaktirali SUP, oni su nam rekli da ne izdaju dozvole za kretanje u vreme policijskog časa.

Ovim putem želimo da apelujemo na našu opštinu i Centar za socijalni rad, da što pre urade nešto po ovom pitanju, i da na svom sajtu transparentno objave mail adresu na koju se mogu slati zahtevi kao i uputstvo za podnošenje zahteva za roditelje, odnosno staratelje osoba sa invaliditetom, kako bi se i ovoj vrsti populacije na lokalnom nivou, obezbedila pomoć koja je potrebna za vreme vanrednog stanja. Odgovor zaštitnika građana, sadrži upravo takve instrukcije.”

Za sada nema zvaničnog zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Lajkovac po ovom pitanju, a iznalaženje najoptimalnijeg načina nadležni na nivou države olakšali su sistemskim rešanjem, jer su najavili da će u najkraćem roku biti otklonjene teškoće građana ove i svih drugih sličnih kategorija pri pribavljanju dozvola za kretanje tokom zabrane, posebno tokom produženog policijskog časa.

Građani će naime moći da zahteve za dozvolu kretanja u vreme policijskog časa podnose elektronskim putem i na isti naćin će dobijati i saglasnost, da bi ceo sistem bio efikasniji.

https://euprava.gov.rs/usluge/5616?fbclid=IwAR0VM1N12-rpnei89qTrb7UN27ttWh78C6OlWaXFej_qnmzSW8V-rVFX-e0

www.ite.gov.rs

Related posts