OMAŽ BATI ARSENIJEVIĆU GRUPE 7

Dragomir Bata Arsenijević (1949), koji je preminuo kao prva registrovana osoba obolela od virusa Kovid-19 na teritoriji opštine Lazarevac, bio je izuzetno uspešan umetnički rukovodilac i veteran KUD „Dimitrije Tucović“, vrstan poznavalac folklora i pedagog.

U ličnoj i umetničkoj biografiji Dragomira Bate Arsenijevića , svakako bitan momenat predstavlja i činjenica da je bio pokretač ponovnog okupljanja i član Grupe 7, koja je obeležila period 80.- tih u ovom kraju.

“Bata Arsenijević je bio poslednji pokretač okupljanja značajne muzičke grupe, iz vremena 80-tih godina, sastavljene pretežno od Lajkovčana koju je predvodio pokojni Dragan Berić, daleko poznatiji kao Ciga. To je bilo 2010. godine, vreme kada su članovi pomenute grupe veđ zaboravili da su nekad svirali. Bata je uložio zaista veliki napor u okupljanju pomenute grupe, tako što je žrtvovao kuću u kojoj je živeo da bi se održavale probe. Koristio je i svoja obilna poznanstva iz sveta folkrora, kojim se više nego uspešno bavio u evropskim razmerama, a sve u cilju promovisanja davno zaboravljene muzičke grupe. Za pravljenje repertoara grupa je koristila prostoriju KUD-a iz Lazarevca, što je bila ogromna pomoć. Zahvaljujući njegovj neviđenoj volji, grupa se kovarnula i već nastupala na raznim kulturnim svečanostima, nudeći stari, dobri evergrin repertoar, sa ponekom bluz i džez numerom, koje su nekada svirali. Zahvaljujući, opet njemu, grupa je nastupala po lazarevačim restoranima, gde se okupljao već zaboravljeni i u kuće povučeni svet. Na Batin nagovor, povađeni su zarđali i zaboravljeni instrumenti poput trube, saksofona, Fender gitara, klavijatura a Bata je bio za bubnjevima. Da nije njega bilo, nikad ne bi nastala fotografija Grupe 7 iz 2010. godine, što je i poslednje okupljanje pomenute grupe. Bata je bio veliki čovek nepresušne energije. Slava mu i laka mu zemlja!” – rekao je u ime benda, Miodrag Šef Jovanović.

Related posts