OTVORENO PISMO MINISTRU NEDIMOVIĆU I PREDSEDNIKU VUČIĆU

Povodom stanja u koje su kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava usled pandemije dovedene, poljoprivrednice Kolubarskog okruga uputile su otvoreno pismo ministru poljoptivrede Branislavu Nedimoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naime, Žensko udruženje Kolubarskog okruga koje je u poslednjih šest meseci kroz projekat “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” okupilo 122 žene – vlasnice ili nosioce poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Kolubarskog okruga uputilo je otvoreno pismo ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nedimoviću, kao i predsedniku Republike Srbije, sa zahtevom za formiranje timova koji će biti zaduženi za procenu štete nastale na poljoprivrednim gazdinstvima usled peandemije COVID-19, kao i molbu za nalaženje načina za pomoć poljoprivrednicima.

“Pismo je dobilo podršku i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) koji su podržali projekat kroz koji su se okupile poljoprivrednice i formirale za sad neformalnu grupu “Poljoprivrednice Kolubarskog okruga”. Žene u poljoprivredi navode da su pojedine privatne mlekare već spustile cenu otkupa mleka za 30% iako je sam predsednik dao izjavu da je prodaja mlečnih proizvoda zbog peandemije porasla za preko 100%. Ona kažu da posebnu štetu imaju poljoprivrednice koje se bave plasteničkim uzgojem cveća, sezonskog povrća i rasadnog materijala, čija prodaja ne može da se odlaže i apeluju na ministra i Vladu Srbije da prilikom namene sredstava za pomoć privredi koja je pretrpela štetu imaju u vidu i poljoprivredu koja je u svim kriznim vremenima u istoriji naše zemlje bila osnovna grana koja je pomogla da stanovništvo opstane,” pojašnjava Jelena Ružić u ime Ženskog udruženja i poljoprivrednica kolubarskog okruga.

U pismu upućenom ministru Nedimoviću i predsedniku Vučiću stoji:

“Obraćamo Vam se ispred Ženskog udruženja Kolubarskog okruga koje okuplja neformalnu grupu „Poljoprivrednice Kolubarskog okruga“ u koju je uključeno preko 120 žena nosilaca ili vlasnica poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Kolubarskog okruga tokom projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, a finansiran od strane Evropske unije.

Mi se solidarišemo sa građanima Srbije i sveta koji se suočavaju sa pandemijom virusa u dosadašnjem savremenom svetu neviđenih razmera ali mislimo da je naša obaveza da Vas upoznamo sa stanjem u poljoprivredi koja je i u ovom kratkom roku pretrpela ogromnu štetu.

Žene uključene u neformalnu grupu se velikim delom bave prodajom mleka i plasteničkom proizvodnjom povrća i cveća. Uprkos informacijama koje je izneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić da je prodaja mlečnih proizvoda porasla u odnosu na period pre pandemije, pojedini otkupljivači su odlučili da cene otkupa smanje za 8 dinara po litri mleka, što cenu otkupa umanjuje za 30% od prethodne. Neki od njih su otišli još dalje, pa su prilikom obaveštavanja o smanjenju cene nagovestili o mogućnosti potpunog obustavljanja otkupa mleka što je dovelo do stvaranja straha poljoprivrednica za njihovu egzistenciju. Naše poljoprivrednice svojim prihodima hrane cele porodice, a veliki deo prihoda ulažu u kupovinu hrane za stoku. Umanjenjem cene otkupa one su dovedene u situaciju da ne mogu da pokriju ni troškove ishrane životinja, a još manje da razmišljaju o setvi žitrica za ishranu.

Osim poljoprivrednica koje se bave prodajom mleka, ogromnu štetu trpe i one koje se bave plasteničkim uzgojem cveća i povrća, posebno rasadnog materijala i sezonskog povrća. Svesni ste da su ulaganja u takvu proizvodnju velika i da prodaja tih proizoda ne može da se odloži. Pored ograničavanja rada pijaca, njima prepreku predstavlja i ukidanje prevoza jer poljoprivrednici, dragi ministre, ne žive u gradovima, oni moraju pronaći način da svoje proizvode od seoskih gazdinstava dostave do krajnjih kupaca, što povećava cenu proizvoda i automatski umanjuje prodaju.

Prilikom prethodnih obraćanja stanovništvu od strane predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije u nekoliko navrata su spominjane mere za pomoć privredi, posebno malim i srednjim preduzećima, međutim malo se govorilo o pomoći poljoprivrednicima.

Poljoprivreda je ovu zemlju hranila u svim kriznim vremenima i poljoprivreda je jedino na šta se možemo osloniti u situacijama kad se zatvaraju granice i ograničava izvoz i uvoz. Poljoprivrednik nikad nije gledao da uzme tuđe i uvek je davao više nego što je njemu pružano. Zbog toga apelujemo na Vas i na članove Vlade Republike Srbije da već sada formirate timove koji će biti zaduženi za procenu štete u poljoprivredi i nalaženju različitih načina pomoći koji će omogućiti poljoprivrednicima da prebrode trenutnu situaciju i da nakon nje nastave da snadbevaju Srbiju hranom i održe život na selima.

S tim u vezi, neformalna grupa „Poljoprivrednice Kolubarskog okruga“ Vam stavlja na raspolaganje sve svoje resurse, posebno ljudske, da bismo lakše prebrodili period pred nama i što efikasnije utvrdili nastalu štetu. ”

Potpisnice pisma upućenog ministru poljoprivrede i predsedniku Vučiću: Žensko udruženje kolubarskog okruga i Poljoprivrednice Kolubarskog okruga, čekaju odgovor i adekvatnu reakciju nadležnih.

Related posts