KADA SE SVEKRVA I SNAJKA UDRUŽE

U nedostatku maski u apotekama, sve češća pojava ovih dana je njihova izrada u kućnoj radinosti. Akciji šivenja maski priključili su se organizovano čak i dizajneri i brojne krojačke radionice širom Srbije. Mnogi su pokrenuli putem društvenih mreža akciju šivenja pamučnih maski, koje će pokloniti zdravstvenim ustanovama – namenjene prvenstveno medicinskom osoblju koje se nalazi u “prvim borbenim redovima“, a i svima kojima su preko potrebne.

Jedna priča sa lajkovačke pruge se izdvaja, jer su njeni akteri svekrva i snaha. Svekrva i snaha u izolaciji mogu biti i vrlo rizična kombinacija, ali ova lajkovačka je pun pogodak. Sve je počelo tako, što je svekrva nesebično pritekla u pomoć snahi negovateljici, kako bi njoj i njenim koleginicama sašila maske koje su im neophodne na terenu prilikom obilaska domaćinstava i pružanja usluge pomoć u kući.

Negovateljica Jelena Anđelković i koordinatorka usluge Pomoć u kući u opštini Lajkovac pri ovdašnjem odeljenju Centra za socijalni rad Anđelija Filipović bile su presrećne kada im je Jelenina svekrva ponudila pomoć. Brzo su nabavile nešto neophodnog materijala, onako za prvu ruku i manufaktura je otpočela. Prve maske su savršeno uspele i brzo su podeljene. Ponestajalo je i iznova nabavljano materijala, pa se i šivaća mašina kvarila, ali sve poteškoće su uz pomoć članova porodice i prijatelja prevaziđene i napravljeno je na desetine maski dnevno. I sve koje su pretekle snahi i ostalim negovateljicama, a bilo ih je prilično, stigle su u prave ruke.

Sve maske vešto je izradila Jelenina svekrva, penzionerka Radmila Anđelković. Sa svojih 67 godina, zbog zabrane kretanja ne može ni do svoje radnje koju drži na Autobuskoj stanici u Lajkovcu. Držeća je, vredna i radna, jednostavno “ne drži je mesto” i eto našla je način da na opšte dobro prekrati vreme i pomogne snahi, a ispostavilo se i mnogima. Inače, Radmila je veći deo svog radnog veka provela u nekadašnjoj lajkovačkoj “Obnovi”, tako da joj je iskustvo iz šivare sada dobro došlo.

Akcija pravljenja maski u porodici Anđelković bila je svojevrsni doživljaj, koji će ostati za pamćenje. Nije sa sigurnošću poznato u kojoj meri su maske iz kućne radonosti pouzdana zaštita, ali su svakako značajan psihološki momenat u podizanju svesti kod građana, da na sve raspoložive načine treba da se štite od korona virusa. Bilo bi lepo, da iz vremena korona virusa, ujedinjeni u borbi, svi izađemo oplemenjeni i bolji.

Related posts