“BaziMili” U DOBA KORONE

Socijalizacija u uslovima izolacije i karantina sada u vreme korona virusa je verovatno najveći problem roditelja dece sa smetnjama u razvoju, podvlače i stručnjaci i roditelji dece sa autizmom pre svega, a i drugim teškoćama u razvoju. Bitno je kažu stručnjaci, da roditelji ne paniče već da pokušaju da „vrate stečenu rutinu u izmenjenim pravilima”, uz koliko je moguće nove sadržaje i načine ostvarivanja kontakata primereno izmejenim okolnostima. Uz to, podsećaju da deca sa smetnjama u razvoju mogu imati i znatno slabiji imunitet, pa je kod njih rizik od zaraze korona virusom viši nego kod druge dece.

„Ako primetite simptome korona virusa kod dece sa smetnjama u razvoju posebno, morate pozvati dežurne telefone koje je država obezbedila i obavestiti lekare o tome. Ne bi bilo loše pozvati ni ličnog lekara, zajednicu roditelja ili udruženje u kojem ste”, kažu nadležni.

Stručnjaci predlažu i de se deci pusti muzika koju vole, omogući da razgovaraju sa prijateljima telefonom ili ih vide preko kamere. Savetuje roditelje i da pokušaju da budu kreativni. Ako ne mogu u školu, može da im dođe neko u kuću i sa njima prođe gradivo ili da ih izvede u dvorište, ako ga imaju, poručuju roditeljima.

Milica Nikolić u ime “BaziMili” Lajkovac – Udruženja za pomoć osobama sa autizmom i teškoćama u razvoju, kao i svim oblicima invaliditeta, za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže, da su svakako zbog trenutne situacije sve planirane aktivnosti udruzenja stopirane i da će biti nastavljene kada se situacija stabilizuje, odnosno kada vanredno stanje bude ukinuto. Neposredno pred proglašenje vanrednog stanja, pokrenuta je akcija za opremanje prostora koji je lokalna samouprava obezbedila za funkionisanje udruženja i ta akcija faktički je i dalje aktuelna, kaže Milica, podsećajući da za sada miruje i uvođenje usluge lični pratilac deteta, koja je upravo trebala da zaživi u lajkovačkoj opštini: “Humanitarna akcija koju smo pokrenuli sa Fondacijom “Budi srećan” u suštini još funkcioniše, ali su uplate stale, što je i očekivano, s obzirom na situaciju, ljudi su preusmerili pažnju na druge stvari, tako da ako neko želi da donira u ovu svrhu može još uvek. Što se tiče ličnih pratilaca, tj. osoba koje su se prijavile za posao ličnog pratioca, one su upravo trebale da idu na obuku krajem marta, međutim i to je sada stopirano. Moguće je da će biti nekih online obuka. Razmišljali smo, ali to mora Zavod da reguliše. U obrazovanju postoje online obuke za prosvetare, ali se kao takve i akredituju. Verujem da će se i u oblasti socijalne zaštite naći neki model. Ali, još uvek o tome ne možemo pouzdano govoriti. Svakako bi sve koji su se prijavili za posao ličnog pratioca zamolili za malo strpljenja. Čim se situacija stabilizuje, biće obavešteni o obukama i sve će se nastaviti onako kako je planirano.Udruženje je takođe planiralo da sprovede jedan projekat, koji je trebao da se počne u aprilu i da traje sve do juna, međutim, s obzirom da je fokus na školi i školskoj deci i to je odloženo do septembra. Deca iz srednje škole su trebala biti uključena u projekat. Ovim putem bi želeli da se zahvalimo upravi i profesorima lajkovačke SŠ “17. septembar” i da pohvalimo učenike koji su se prijavili i ujedno da ih obavestimo da je projekat odložen do septembra, pa ćemo se tada i čuti i nastaviti tamo gde smo stali. ”

Na pitanje, da li je neko u ovim okolnostima obilazio, zvao ili nudio pomoć porodicama koja imaju decu sa autizmom i teškoćama u razvoju, Milica kaže: “Što se tiče porodica, niko ih nije obilazio niti nudio neku pomoć, a ni udruženju se niko od roditelja nije javio sa nekim problemom, ili potrebom da se pomogne. U svakom slučaju, porodicama dece i mladih sa teškoćama u razvoju bih poručila, da znaju da nisu sami, da kakav god problem da imaju zbog trenutne situacije, ili kakva god vrsta pomoći da im je potrebna, mogu da se obrate udruženju, a mi ćemo se potruditi da izađemo u susret i pokusati da pomognemo koliko je u našoj moći ili da apelujemo gde treba. Za sada, nikakve informacije nemam od roditelja, da im je nešto problem, problemi isti kao i kod drugih ljudi, osim što je ovoj deci teže da se prilagode novonastaloj situaciji i teže im je objasniti da ne mogu izaći. U svakom slučaju, treba da se čuvaju, kao i ostali da sede kući i da ako ima neki problem kontaktiraju udruženje.”

Svakako su i deca sa teškoćama u razvoju i njihove porodice, svojevrsni heroji u doba korona virusa.

Related posts