MEŠTANI SKOBALJA U IŠČEKIVANJU PRESELJENJA

Na inicijativu meštana Skobalja, Savet mesne zajednice organizovao je ove sedmice zbor građana nezadovoljnih uslovima života u iščekivanju preseljenja, zbog širenja ugljenokopa i napredovanja rudarskih radova. Zbor građana je delimično uspeo, a uskoro se očekuje da će ponovo biti zakazan i da će potom sve što tišti preostale meštane Skobalja biti precizno definisano.

Snežana Jovičić, zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Skobalj kaže da problema ima puno, da pored infrastrukturnih problema, meštanima nedostaju brojne informacije i smatra da meštanima Skobalja pripadaju bolji uslovi života sve do preseljenja i poslednjeg domaćinstva. Hteli bi kaže da znaju kako napreduje takozvani “fini” popis, da je neophodan Odbor za preseljenje sela, hteli bi da znaju više o organizovanom preseljenju i očekuju veću podršku i organizovan pristup podršci zapošljavanju mladih meštana.

Za portal LAJKOVAC NA DLANU, nakon delimično uspelog ovonedeljnog zbora građana i u iščekivanju narednog zbora, od koga meštani puno očekuju, zamenica predsednika Saveza mesne zajednice Skobalj, Snežana Jovičić je rekla:

“Na inicijativu meštana Skobalja, uzrokovanu njihovim velikim interesovanjem za dalju sudbinu ostatka sela i moguću dinamiku raseljavanja, kao i uslova života dok do raseljavanja ne dođe, u utorak 25. marta u popodnevnim satima održan je zbor građana mesne zajednice Skobaljj. Zbor građana je održan u prostorijama škole, koju trenutno pohađa svega osam učenika. Pored meštana, zboru su trebali prisustvovati i predstavnici “Kolubare” i EPS-a, kao i predstavnici lokalne samouprave. Iz opravdanih razloga, ovoga puta izostalo je prisustvo predstavnika “Kolubare” i EPS-a, dok su u ime lokalne samouprave zboru prisustvovali predsednik Andrija Živković i zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević, kao i pravnica, rukovodilac resornog odeljenja Mirjana Đaković, koje se bavi eksproprijacijom naših poseda.

Razlog zbog kog smo se okupili su teški uslovi življenja, koji su posledica širenja ugljenokopa, u sve manjem selu lajkovačke opštine Skobalju. O tome kako stanovnici ovog mesta žive, sa kakvim se preprekama svakodnevno suočavaju, detaljnije smo upoznali prisutne goste i na te teme diskutovali. Zbog izostanka prisustva važnih strana, nismo mogli obraditi sve planirane tačke dnevnog reda.
Nadamo se skorašnjem ponovnom održavanju zbora u sastavu sve tri strane.

Cilj nam je da se ispoštuju građani Skobalja po potpisanom PROSTORNOM PLANU PODRUČJA EKSPLOATACIJE KOLUBARSKOG LIGNITSKOG BASENA – NACRT PROSTORNOG PLANA – PROGRAM PRESELJENJA (preostalog dela) NASELJA SKOBALJ ,na osnovu koga je i potpisano Rešenje za eksproprijaciju na nepokretnostima u KO Skobalj, na teritoriji opštine Lajkovac, 26.04.2018. u potpisu Ane Brnabic, predsednika Vlade Srbije. Mi seljani se nadamo da će se poštovati potpis iz Vlade Srbije i ništa drugo ne tražimo. Ostaje na ostalim stranama, da li će ispoštovati zakon!?”

Related posts