DONACIJA KOLA SRPSKIH SESTARA ODELJENJU PEDIJATRIJE VALJEVSKE BOLNICE

Kolo srpskih sestara „Prepodobna Mati Evgenija“, na čelu sa duhovnikom sveštenikom Igorom Ilićem, pri Hramu Vaskrsenja Hristovog, Eparhije valjevske, doniralo je uređaj pulsni oksimetar Odeljenju pedijatrije, Opšte bolnice Valjevo.

Ove savremene mironosnice neumorno nastavljaju svoju misiju humanosti kroz najrazličitije gestove darivanja. U više navrata, su na različitim odeljenjima i bolesnicima donosile darove, pa je ovoga puta od prikupljenog novca doniran uređaj za neinvazivno određivanje zasićenosti arterijskog hemoglobina kiseonikom (SpO2) i merenje pulsa i indeks priliva krvi. Inače prihod za dobrotvorne aktivnosti Kola srpskih sestara prikuplja se sa ikone Svete Bogorodice Trojeručice i njime se kroz darivanje pomažu oni kojima je pomoć najneophodnija.

Godišnje se na stacionarnom lečenju Odeljenja pedijatrije Opšte bolnice Valjevo otvori oko 900 novih istorija bolesti, a oko 10% se upućuje na ustanove tercijarnog ranga. U proseku se godišnje obavi oko 1200 specijalističkih prvih pregleda i oko 700 kontrolnih pregleda najosetljivije populacije, dece i mladih do 18 godina. Od opreme koja se stalno obnavlja, trenutno je najveća potreba za jednim ozbiljnim pedijatrijskim ultrazvučnim aparatom, pa će se sve donatorske aktivnosti u narednom periodu usmeravati ka nabavci jednog takvog uređaja za Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice Valjevo, koje je obnovljeno zahvaljujući sugrđaninu, fudbaleru Matiji Nastasiću.

Related posts