MATERICE PRVI PUT U ISTORIJI LAJKOVCA OBELEŽENE U JAVNOM ŽIVOTU

 

Posebne nedelje povodom praznika Rođenja Hristovog i praznici Detinjci, Materice, Oci, ostaju za pamćenje kao momenti iz detinjstva za ceo život. Ubrajaju se među najlepše porodične praznike u našoj zemlji. Slavili su se u okviru porodice, a bičaji proslavljanja ovih praznika opstali su do danas.

Ovo uzajamno “drešenje” je uzajamno činjenje poklona ljubavi, što stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima. Simbolika ovog uzajamnog “vezivanja” i “drešenja” dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga. U želji, dakle, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On – Božić – Ljubav, koja je “sveza savršenstva”, i mi se o Detinjcima, Matericama i Ocima međusobno “vezujemo” i “drešimo. I tako nastaje spontano opšte srpsko, pravoslavno-hrišćansko proslavljanje vezivanja i drešenja pred nastupajući praznik Rođenja Spasiteljeva, koji je odrešio Adama i Evu od večne smrti i podario im život večni.

Ova tri praznika su naši narodni praznici nanizani u predprazništvu Rođenja Hristovog, tako da su u sredini Materice, dan majki, jer je majka veza po kojoj “da nije majke, ni sveta ne bi bilo”.

Obeležavane su kroz istoriju Srbije Materice i na dvoru, i u sirotištima, a u Lajkovcu po prvi put pred Božić 2020.

Po prvi put u istoriji Lajkovca, u organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine opštine Lajkovac, obeležen je hrišćanski praznik Materice.

Naime, Ženska odbornička mreža realizovala je uspešno tematski nagradni likovni i literarni konkurs za lajkovačke školarce i predškolce i za najuspešnije učesnike konkursa u svim kategorijama, zajedno sa opštinskim rukovodstvom obezbedila nagrade.

U kategoriji predškolaca, apsolutni ponednik je Dunja Petrović. U kategoriji viših razreda osnovaca, Nemanja Mešterović učenik 8 razreda je apsolutni pobednik. Aapsolutni pobednik u kategoriji srednoškolaca je Nađa Ašković.

Na likovnom konkursu na temu “Moja mama” učestvovale su sve Pripremno predškolske grupe “Leptirića”, a nagrađeni su:

1. Kristina Ivanović
2. Anastasija Milenković
3. Velja Đorđević
4. Jana Jeremić
5. Lena Protić
6. Tea Bodlović
7. Milica Ignjatović

Na nivou vrtića, glavna nagrada pripala je Dunji Petrović.

Na konkurs je pristiglo 35 radova učenika od I do IV razreda , a nagrađeni su:

1. Jordan Stefanović IV/3
2. Kalina Tomašević IV/2
3. Andrej Vukašinović III razred IO Pepeljevac
4. Milica Pantelić III/2

U kategoriji viših razreda osnovaca, odnosno od V do VIII razreda, nagrađeni su:
Nemanja Mešterovic, 8. razred – apsolutni pobednik

1. Julija Lončar – 6. razred
2. Nina Nešić – 7. razred
3. Anita Protic -5. razred

Srednjoškolci – apsolutni pobednik – Nađa Ašković
naagrađeni srednjoškolci:

1. Nina Božić
2. Anđela Panić
3. Jelena Petković
4. Nikola Novaković

Program povodom praznika Materice održan je primereno upodobljenom ambijentu i u sjajnoj atmosferi u prepunoj Velikoj sali Gradske kuće.

U programu su učestvovala deca nagrađena na likovnim i literarnim konkursima u svim kategorijama. Nagrađeni likovni radovi bili su izloženi, a osnovci i srednjoškolci su čitali nagrađene radove. Dve tačke programa imali su predškolci iz “Leptirića”: horsko pevanje i ritmičku igru. Svojevrsna atrakcija programa bile su solo tačke na gitari u izvođenju talentovane Ljubice Marković, studenta ETF – a u Beogradu, inače svojevremeno đaka generacije lajkovačke osnovne škole.

Koordinator Ženske odborničke mreže Skupštine opštine Lajkovac Mila Lončar Mitrović, pozdravila je prigodnim rečima prisutne i zahvalila se svima na učešću na konkursu.

Atmosfera u prepunoj sali bila je sjajna, prava praznična, sa puno emocija i pozitivnih vibracija, tako da bi bilo uistino lepo da ovaj događaj zaživi i preraste u tradiciju.

Tema za učenike od I – IV razreda bila je : LIK MOJE MAJKE. Tema za učenike od V – VIII razreda: ULOGA I ZNAČAJ MAJKE U MOM ODRASTANJU. Konkurs je bio otvoren do četvrtka, 26. decembra, a radovi su slati pod šifrom. Odluka o izboru najboljih radova i dodela nagrada upriličena je na svečanosti povodom Materica u Velikoj sali Gradske kuće.

Odluku o izboru najboljih radova za kategorije mlađih i starijih osnovaca doneo je žiri u sastavu: Daren Milivojević , master-profesor srpskog jezika, predsednik; Marina Pažinović, profesor razredne nastave, bibliotekar, član; Kosana Grčić, profesor, direktor srednje škole, članica Ženske odborničke mreže.
Nagrade za učenike od I – IV razreda za prva tri mesta su knjige.Nagrade za učenike od V – VIII razreda novčane i to: I mesto – 5.000,00 dinara; II mesto – 4.000,00 dinara; III mesto – 3.000,00 dinara. Specijalna nagrada – apsolutni pobednik konkursa je vaučer za porodični ručak u vrednosti od 6.000,00 dinara.

Za decu pripremnih predškolskih grupa u PU ,,Leptirić” u Lajkovcu raspisan je Likovni konkurs, na temu : MOJA MAMA. Odluku o izboru najboljih likovnih radova mališana iz vrtića doneće žiri u sastavu: Dragana Tufegdžić, vaspitač, specijalista za likovno, predsednik; Ana Marjanović, stručni saradnik-pedagog, član; Ana Mikić, stručni saradnik – logoped, član. Nagrađeni su autori najboljih radova na nivou grupe. Nagrade su knjige, slatkiši i pribor za crtanje. Nagrada za apsolutnog pobednika je vaučer za kupovinu u butiku za decu.

Na izlasku iz sale, još jedan lep gest, svaka dama je od organizatora programa dobila ružu.

Related posts