MAROJEVIĆEV “ROMAN O PIJANSTVIMA” PREDSTAVLJEN LAJKOVAČKOJ PUBLICI

U Gradskoj biblioteci Lajkovac održana je promocija „Romana o pijanstvima“ Igora Marojevića. Osim autora, čiji je dosadašnji rad predstavila direktorka biblioteke Biljana Bogdanović, publici se predstavila i spisateljica Lidija Jelisavčić Ćirić, koja je govorila o poslednjoj Marojevićevoj knjizi. Po njoj „Roman o pijanstvima“ tretira alkoholizam samo kao uslovnu temu, za koju osim sveta tečnih opijata može da slovi i zanos, strast, posvećeništvo ali i život, sam.

U obraćanju lajkovačkoj publici, Marojević je apostrofirao da je želeo da napiše štivo koje vodi računa pre svega o savremenim ispoljavanjima uslovne teme. Tako za razliku od klasika književnosti o alkoholu, „Roman o pijanstvima“ ne donosi glavnog junaka-boema, već svojevrsnog japija koji završava sve obaveze na vreme ali tako da stiže da se opusti čašicom. Takođe, knjiga se bavi i motivima nesvojstvenim za štiva slične tematike kao što su čet i vikend-pijanstva i ona u kojima žene učestvuju jednako kao muškarci. I po mišljenju Lidije Jelisavčić Ćirić i Igora Marojevića, stvar nije u tome da lepši pol pije više nego ranije, nego je to danas društveno prihvatljivije.

Publika je uzela aktivnog učešća na promociji pa su se mogle čuti najrazličitije opaske o alkoholizmu kao društvenom problemu i o njegovom lečenju, kao i o licemerju društva koje zbog istog „greha“ imućnije pojedince i umetnike tretira kao ekscentrične a one, siromašnije, kao propale alkoholičare. Lajkovačko književno veče bilo je sastavni deo Turneje „Roman o pijanstvima 2019/2020“ koja će se, nakon predstavljanja u Lajkovcu 12. decembra, nastaviti drugim beogradskim nastupom 17. decembra.

Related posts