OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

U OŠ “Mile Dubljević” i u PU “Leptirić” u Lajkovcu, danas je obeležen Dan osoba sa invaliditetom. Na inicijativu učiteljice Svetlane Kovačević, održana je priredba u holu škole u kojoj su učestvovali učenici II/2, kao i ostali učenici 2. i 4. razreda ove škole.

Deca su priredbu započela pesmom “Drugarstvo”, zatim su igrali i recitovali pesme kojima su slali poruke tolerancije.

“U našoj zemlji je napravljen pomak kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom, ali one još uvek imaju brojne probleme. U Srbiji živi oko 700 000 osoba sa invaliditetom. Veliki broj zgrada je nepristupačan, osobe sa invaliditetom teže se zapošljavaju… Kroz istoriju, odnos prema osobama sa invaliditetom neretko je bio brutalan. Kada se sagleda današnja problematika osoba sa invaliditetom i posle toliko vremena, najveći problemi ostali su isti, nesposobnost za privređivanje i eliminacija iz društva. Trudimo se da im pomognemo i olakšamo sve ono što je nama tako jednostavno, ” poručila su, izmedju ostalog, deca II/2 razreda OŠ “Mile Dubljević”. Priredba je završena izvođenjem pesme “Ne rugaj se”.

“U našoj školi ima devet učenika koji rade po IOP-u 2 i dva učenika koji imaju ličnog pratioca. Cilj nam je da kod učenika promovišemo kulturu tolerancije.Deca treba da shvate, da osobe sa invaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobnost i znanja”, poručila je Svetlana Kovačević, učiteljica II/2 razreda, koja u razredu ima učenika sa autizmom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, takođe je prigodno obeležen i u Predškolskoj ustanovi “Leptirić”.
Milica Nikolić, predsednik Udruženja “BaziMili” Lajkovac, zahvaljuje se osnovnoj školi i vrtiću, na dosadašnjoj podršci i razumevanju za potrebe dece sa teškoćama u razvoju i nada se da će u budućnosti ovakvih manifestacija biti još više.

3.decembar, Međunarodni dan osoba sa inavaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupstina Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Od tada, širom sveta na sanašnji dan održavaju se razlićiti događaji kojima se odaje priznanje osobama sa invaliditetom. Opšti cilj je da se osobama bez invaliditeta pokaze da osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni članovi društva, a nepostojanje adekvatne svesti o toj činjenici može dovesti do različitih vrsta i stepena diskriminacije.

Related posts