STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

Ovogodišnja šesta po redu i već tradicionalna Republička planinarska akcija „Stazama Kolubarske bitke“ u organizaciji lajkovačkog PSD “Ćira”okupila je blizu 500 učesnika iz 44 planinarska društva. Učestvovalo je četiri planinarska društva iz Republike Srpske i 40 planinarskih društava iz Srbije, kao i šest udruženja građana. Akcija je animirala i značajan broj dece. Svi učesnici akcije su sa lakoćom savladali stazu dužine oko 17km i koja nije kondiciono ni tehnicki zahtevna.

Početku akcije prethodio je u Gradskoj kući prijem i dobrodošlica Klari Szentgyörgyi, savetniku za kulturu Ambasade Mađarske u Srbiji, koja je izrazila želju da prošeta stazom ratnika Kolubarske bitke. Dogovoreno je da se to i realizuje, a bilo je reči i o poseti mađarskih planinara, odnosno druženju na Rajcu, a predhodno na Balatonu.

Nakon okupljanja svih učesnika akcije na platou kod Železničke stanice krenulo se najavljenom trasom: Lajkovac – arheološko nalazište Anine – brdo Čovka – spomen kosturnica i manastir Ćelije – spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrapče brdu – Markovića put – Lajkovac.

U prisustvu blizu 500 planinara iz cele Srbije i Republike Srpske, kao i brojnih drugih gostiju, u manastiru Sv.Georgija u Ćelijama održan je pomen junacima Kolubarske bitke. Pomen poginulim junacima držao je otac Dositej Hilandarac, iguman manastira Svetog Georgija u Ćelijama. Usledilo je polaganje venaca na spomen obeležje i zajedničku grobnicu učesnika Kolubarske bitke. Priređen je prigodan dramski program koji je kao svoj doprinos manifestaciji organizovala Turistička organizacija opštine Lajkovac, u okviru koga su nastupili glumci Biljana Đurović – u ulozi srpske heroine Nadežde Petrović i Pera Bjeković.

Planinarima se obučena u odeću srpske bolničarke predstavila glumica Biljana Đurović, sa Fakulteta lepih umetnosti, čitajuci odlomke o Nadeždi Petrović. Zatim je usledilo kazivanje “Plave grobnice” Prisutnima su se obratili književnik Radovan Beli Marković i starešina manastira u Ćelijama otac Dositej Hilandarac. U ime mađarske ambasade, kulturnom delu programa prisustvovala je gospođa Klara Szentgyörgyi, ataše za kulturu mađarske ambasade. U manastiru Ćelije, svi prisutni imali su priliku da čuju kazivanja o istoriji ovog kraja, sa posebnim osvrtom na bitke u Prvom svetskom ratu.

Po povratku u Lajkovac, usledilo je druženje svih učesnika akcije u lajkovačkom hotelu, uz dodelu zahvalnica i prigodan program.

Ovogodišnja akcija „Stazama Kolubarske bitke“ bila je odlično organizovana, masovna, izuzetno posećena i dostojna predaka u čiju slavu i spomen je i realizovana.

Cilj akcije je ostvaren: “Odavanje poćasti junacima Kolubarske bitke i očuvanje sećanja na naše pretke. Naši stari, Vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI i mi smo zajedno ovom akcijom ispoštovalu želju naših predaka.”

Uz slogan KOLUBARA TEČE I PAMTI, Republičku planinarsku akciju „Stazama Kolubarske bitke“ Planinarsko društvo „Ćira“ iz Lajkovca organizuje poslednje subote u novembru od 2014. – te godine.

Related posts