TRIBINA I DVOSTRUKA PROMOCIJA KNJIGE O OZNI

U organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac, u četvrtak 5. decembra od 18 časova u Svečanoj sali Gradske kuće održaće se tribina i dvostruka promocija knjige pod nazivom “OZNA represija komunističkog režima 1944-1946”. Ovom prilikom biće predstavljene dve knjige: knjiga dr Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića i knjiga Save Bankovića “U predvorju pakla”

Na tribini i dvostrukoj promociji knjige u Lajkovcu čestvuju : dr Ena Mirković, dr Srđan Cvetković, Nemanja Dević, muzička podrška Zoran Sve Jovanović, sve uz prikladnu dramsku podršku.

Prva knjiga predstavlja do sada najveću zbirku orginalnih dokumenta koje govore o tehnologiji nasilja kojim je rukovodila OZNa neposredno iza Drugog svetskog rata i likvidaciji narodnih neprijatelja. Na osnovu dokumtnarne građe dat je jedan presek i detaljna analiza ovog nasilja.

Druga je knjiga sećanja Save Bankovića čoveka koji je preživeo zatvor OZNe i masovne egzekucije da bi posle tri meseca pakla u podrumima OZNe bio osuđen u dva navrata na čak 20 godina zatvora zbog verbalnog delikta i lažnih optužbi.

Obe knjige čitane zajedno predstavljaju idealan spoj iskustvenog i dokumentarnog koje se nadopunjuje i daje celovitu sliku o vremenu najvećeg stradanja u miru u istoriji Srbije koje je i danas prećutano na najviđenijim nedijima.

OZNA: dokumenti o političkoj represiji u Srbiji 1944-1946. je knjiga nepoznatih i prvi put objavljenih dokumenata koji razotkrivaju stravičnu državnu represiju za vreme komunizma.

Šta je OZNA mislila o srpskoj građanskoj klasi? Koliko je pobijeno, zatvoreno i proterano građana Srbije u prvim godinama komunističke vlasti? Ko su bili Oznini egzekutori i ko je odobravao streljanja? Ovo su samo neka od pitanja na koje knjiga dokumenata “OZNA represija komunističkog režima 1944-1946” odgovore.

Izdavač Catena Mundi: “Decenijama se ćutalo o najmonstruoznijim zločinima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), najviše u periodu od 1944–1946. Od kraja osamdesetih godina 20, a posebno u prvoj deceniji 21. veka, o Ozninim zločinima se pričalo i pisalo, ali su i dalje nedostajali dokumenti. Knjiga pred Vama će sve to promeniti.

OZNA: dokumenti o političkoj represiji u Srbiji 1944–1946. je knjiga deklasifikovanih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na stravične dimenzije državne represije za vreme komunizma. Knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg posvećenog rada Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića na otkrivanju i dokumentovanju komunističkih zločina.

Autori su detaljno pregledali sve dostupne arhive u Srbiji. Među ogomnom količinom nesređene i tek nedavno deklasifikovane građe oni su mukotrpnim radom pronalazili dokumenta sa zvaničnim naredbama za streljanje potpuno nedužnih ljudi. Oznaši su ubijali i zatvarali sve one koji bi mogli biti pretnja komunističkom režimu.

U brojnim srpskim gradovima i varošima, pokazuju ovi dokumenti, ratni gospodari života i smrti ustremili su se na sveštenike, trgovce, privrednike i građansko društvo u celini. Od posledica delovanja OZNA-e Srbija se još uvek nije oporavila. Sada je istina izašla na videlo. Vreme je da žrtve progovore.”

Related posts