STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

Svaka godine, od 2014.-te, poslednje subote u novembru, Planinarsko društvo Ćira Lajkovac organizuje republičku planinarsku akciju pod nazivom Stazama Kolubarske bitke, koju poseti više stotina planinara iz Srbije, Republike Srpske i sa Kosova. Ovogodišnja akcija je u subotu 30. novembra.

Podsećajući se prve akcije, u susret ovogodišnjoj akciji Stazama Kolubarske bitke koja je postala tradicionalna, u ime organizatora , Vladan Jakovljević kaže:

“Tada smo na brdu Čovka, na stogodišnjicu od čuvene Kolubarske bitke, podigli spomenik našim junacima, spomen obeležje osveštali i održali pomen za sve postradale. Od tada, svaka godine, poslednje subote u novembru, održava se akcija Stazama Kolubarske bitke, koja je izuzetno posećena i masovna. U manastiru Sv.Georgija u Ćelijama održava se pomen i kulturni program. Pozivamo sve zainteresovane da budu deo akcije koja ima za cilj odavanje poćasti junacima Kolubarske bitke i očuvanje sećanje na naše pretke. Naši stari, Vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI stoga Vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka.”

PLAN AKCIJE:

REPUBLIČKU PLANINARSKA AKCIJA
STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

30. novembar (SUBOTA) 2019. godine, po sledećem planu:

Skup i prijave učesnika akcije je na platou Železničke stanice u Lajkovcu su od 8 – 9 časova.

09.00 sati Otvaranje akcije i polazak na stazu;

09-15 sati Pešačka tura na stazi: od Lajkovca (120 mnv) – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrapče brdu – „Markovića put“ – Lajkovac .
Postoji mogućnost da autobusi u povratku čekaju kod starog mosta na Kolubari
a minibusevi mogu biti kod manastira (ako učesnici žele da skrate stazu).

16 sati Povratak u Lajkovac

16.30 sati Ručak uz dodele zahvalnica i prigodan program.

STAZA:

Dužina staze je 16 km i spada u kategoriju lakih staza. Voda na stazi : kod manastira. U manastiru biće ukratko o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. Učesnici biti posluženi čajem kod manastira.
PREPORUKE:

– Oprema odgovarajuća za jednodnevnu akciju, nepromočiva obuća i odeća zbog moguće kiše (opremu prilagoditi vremenskim uslovima).
– Ručak po završetku akcije je u hotelu „Lajkovac“ (cena ručka je 300,00 dinara, posni pasulj, salata, hleb). Cene pića su pristupačne (piće ne ulazi u cenu ručka).
– Obavezno poneti planinarsku i zdrastvenu knjižicu. Pribor za ručavanje je obezbeđen.

NAPOMENA:

Organizator obezbeđuje redarsku službu na stazi, pečat akcije i prolaznih tačaka, takođe i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“ i GSS. Obaveze vođa grupa su da pri dolasku predaju popunjen spisak učesnika ( na OBRASCU BROJ 1 ), kao i uplate učesnika zainteresovanih za ručak. Izbor učesnika na stazi i odgovornost za svoje članove snose vođe grupa. U slučaju loših vremenskih uslova organizator zadržava pravo na promenu staze.

KOLUBA TEČE I PAMTI !

Related posts