KOMUNISTI SE ORGANIZUJU

Lajkovac je danas bio bukvalno izlepljen svojevsrnim pozivom Komunista Srbije Kolubarskog okruga. Poziv je namenjen, kako stoji, simpatizerima komunizma u cilju formiranja odbora.

Na desetine ovakvih poziva, uz pozdrav “Smrt fašizmu – Sloboda narodu” , polepljeno je po užem i širem centru Lajkovca.

Na kontakt broj koji je na pozivu naveden, javio se Radenko Bogdanović iz Mionice, predstavnik okružnog odbora Komunista Srbije. Kaže da je unuk generala, poljoprivrednik, da ima 47 godina, inače je po zanimanju metalostrugar i napominje da slavi dve slave. ” Zovemo se Komunisti Srbije, ali nismo ateisti. U crkvu nećemo braniti, a ni terati!”, kaže lider komunista Kolubarskog okruga.Saznajemo da je za mesec dana u Mionici sakupio 20 članova partije. Cilj im je kaže prvenstveno, da ožive zadruge, da povrate sigurnost seljaku i radniku i da se zaustavi odliv mladih iz malih sredina i iz Srbije. Napominje da je za kratko vreme iz Mionice otišlo četiri lekara i da ih je sve teže zadržati i u Mionici i u Srbiji. Uz ogradu da Komunisti Srbije nisu nikakva opozicija aktuelnoj vlasti, odaje priznanje sadašnjem predsedniku opštine Mionica Bobanu Jankoviću iz Srpske napredne stranke, za koga kaže da je posle Milana Matića Šljape drugi po redu predsednik koji je u Mionici ostavio traga i puno toga uradio.

Bogdanović kaže da odbor u Ljigu ima 15 članova i da je u Valjevu u kome je prisutnije delovanje SKJ, u toku konsolidovanje redova. Saznajemo i da je grupa tek punoletnih Valjevaca zainteresovana za formiranje Komunističke omladine.

Što se Lajkovca tiče, postoji odbor Komunista Srbije na čelu sa dosledno ideološki opredeljenim Vlajkom Jevtićem, koji okuplja sličan broj članova kao i okolni odbori. Partijski drugovi Vlajku zameraju “što je previše orijentisan na Beograd”, ma šta to u ovom slučaju značilo.

Na pitanje, da li se to pripremaju za izbore, Bogdanović kaže da će 22. novembra na predstojećem Kongresu Komunista Srbije u Beogradu biti doneta odluka o ujedinjenu dve partije: SKJ i Komunista Srbije u jednu koja će se zvati Komunisti Srbije, nakon čega će najverovatnije biti doneta odluka o učešću komunista na narednim izborima.

Lajkovčani su danas masovno čitali i komentarisali izlepljene pozive Komunista Srbije, a lepeza komentara je baš šarenolika. Bilo je i onih koji su se krstili i naglas se pitali “Bože, zar ovi još postoje!?”.

Sve u svemu, Lajkovčani su danas imali temu više za komentarisanje, a uskoro će u Lajkovcu biti uvedeno i aktivno dežurstvo u kancelariji odbora Komunista Srbije.

Related posts