ODLIČNO DEVETOMESEČNO IZVRŠENJE BUDŽETA, SLEDI TREĆI REBALANS

Dnevni red 106. po redu sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac nije bio previše obiman, ali su tačke bile važne i odluke bitne, diktirane predstojećim novembarskim zasedanjem lokalnog parlamenta. Veće je dalo zeleno svetlo Izveštaju o devetomesečnom izvršenju budžeta, koji je pokazao da je sa 46% rezultat izvršenja neuporedivo bolji u odnosu na neke ranije godine. Razmotreno je Uputstva za neophodan treći rebalans opštinskog budžeta. Prateći potrebe i interesovanja poljoprivrednika izvesne izmene pretrpeo je Troškovnik za pružanje stručnih usluga poljoprivrednim proizvođačima na području lajkovačke opštine, a shodno rebalansu budžeta po treći put izmene trpi ovogodišnji Program za unapređenje uslova života lokalne zajednice.

Obraćajući se medijima, neposredno po završetku sednice, predsednik opštine Andrija Živković je rekao da su uveliko otpočele pripreme za predstojeću sednicu Skupštine, koja će biti održana krajem novembra i pre svega stavio akcenat na ono što je u ovom periodu i najaaktuelnije, a to je izvršenje budžeta za prvih devet meseci ove godine:

“Kao što se moglo čuti na samoj sednici, po rečima izvestioca, rukovodioca odeljenja Tatijane Panić, izvršenje budžeta je značajno veće u odnosu na ranije godine i iznosi 46%. Ako se uzmu u obzir prethodne godine, kada je izvršenje budžeta u istom periodu bilo 30%, a pre desetak godina bilo je i 20%, samim tim izvršenje budžete je sada za prvih devet meseci skoro duplirano, a siguran sam da će do kraja godine biti znatno veće. Krajem godine je svakako izvršenje budžeta veće, tako da se ja nadam da će izvršenje budžeta do kraja godine biti blizu 80% , što je sigurno neuporedivo više od ranijih perioda.

Sve to je sigurno jasan pokazatelj, da se u ovoj godini u opštini Lajkovac puno radilo, u šta se može uveriti na svakom koraku.

Ono što ne raduje, a vezano je za budžet, jeste da smo primorani da radimo treći rebalans budžeta , koji je iznuđen jer imamo nedostatak sredstava, pre svega u odnosu sa “Kolubarom”, tj. nadoknadom za životnu sredinu i mineralne sirovine, odnosno popularnu “rentu”.

Kao što je poznato, Uredbom Vlade iz juna, lokalna samouprava je ostala bez 105 miliona dinara sredstava Fonda ekologije. Ove godine ćemo imati negde oko 50 miliona dinara manje po tom osnovu, u ovom kvartalu 15 miliona manje, tako da smo primorani zbog tog manjka da radimo treći rebalans. Takođe, deset miliona dinara je manje od planiranog prihoda od poreza na zarade. Upravo zbog tih ukupno 25 miliona manje smo primorani da neke investicije, kao što je seoska kuća u Pepeljevcu, skimemo do kraja godine sa liste. Na žalost, ona je nekoliko puta objavljivana, niko se nije javljao, mi smo čak bili dodali novac za nju, tako da taj projekat koji je rađen pre 7-8 godina i dorađivan, ostaje za sledeću godinu da vidimo šta ćemo raditi. Sigurno je seoska kuća potrebna i selu i tamošnjem fudbalskom klubu, tako da ćemo svakako naći načina da je uradimo. Ovih ili nekih drugih dimenzija, ona će sigurno biti urađena, a i nadzor je već ugovoren, tako da je seoska kuća u Pepeljevcu svakako u planu za sledeću godinu.

Ono što je bitno za treći rebalans, dodali smo nekoliko projekata koji če se odraditi u sledećoj godini, kao što je projektovanje bunara u Gornjem kraju u Jabučju, kako bi kompletirali vodovodnu mrežu u celom tom kraju. Takođe smo odvojili novac za projektovanje kanalizacije u ulici Lajkovačka pruga i za projektovanje puta za Baboviće u dužini od jednog kilometra u Vračeviću. To je ono najbitnije. Dakle, samo projektovanja, većih radova neće biti.

Za sledeću i naredne godine, ono što je bitno je, da će budžet Opštine Lajkovac biti možda nešto malo manji , zbog sve manjih prihoda od rente, a od ekologije sav prihod od jula meseca već ide državi.

Od bitnijih odluka sa ove sednice treba izdvojiti preraspodelu novca u okviru Programa poljoprivrede, gde će deo sredstava biti preusmeren na programe za koje zbog povećanog interesovanja sredstva nedostaju. Ilustracije radi, malo je bilo interesovanje za kupovinu ženske teladi, ali je zato veliko interesovanje za programe iz oblasti voćarstva i povrtarstva. U svakom slučaju, pratićemo potrebe i interesovanja poljoprivrednika i shodno tome kreirati programe i mere i izdvajati sredstva. U svakom slučaju, nastavićemo da posebnu pažnju posvećujemo već edukaciji poljoprivrednika, uključujući i tradicionalna prolećna i jesenja savetovanja poljoprivrednika.”

Konačno zeleno svetlo na sve odluke daće odbornici na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta.

Related posts