OBELEŽENO 40 GODINA POSTOJANJA LAJKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE

Za prvu i jedinu srednja škola u Lajkovcu, ovo je jubilarna godina u kojoj obeležava četiri decenije svog postojanja.

Prigodnom svečanom akademijom u sali Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ dostojno je obeleženo 40 godina postojanja Srednje škole „17. septembar“ Lajkovac.

Brojnim prisutnim gostima, na samom početku svečane akademije obratila se direktorka škole Kosana Grčić, podsetivši prisutne na istorijat škole i nakon iscrpnog izlaganja, između ostalog konstatovala:

“Srednja škola u Lajkovcu poznata je po dobrim uslovima rada, stručnom kadru i finansiranju prevoza učenika. Pokazatelji dobrog rada škole ogledaju se kroz lako zapošljavanje, po kvalitetnoj praktičnoj nastavi, dobroj saradnji sa socijalnim partnerima, kao i brojnim rezultatima koje postižu naši učenici.”

Za četiri decenije postojanja, Kosana Grčić je tek peti direktor škole. Prvi direktor škole u osivanju bio je od 1979. godine profesor srpskog jezika Dragić Gajić, potom (1980. – 1984.) Ratko Mirković – takođe profesor srpskog jezika, zatim od 1984. – 1993. profesor istorije Vojislav Miljanić, a najduži direktorski staž od 1993 – 2018. godine imao je profesor filozofije i sociologije Ivan Kruškonja. Sadašnja Direktorka, profesorka biologije Kosana Grčić, na mestu direktora je od jula prošle godine.

Hronologiju škole, praćenu projekcijom slajdova, pročitao je glumac Pero Bjeković.

U brižljivo pripremljenom programu svečane akademije, povodom jubileja škole pod nazivom „Plodovi naše mladosti“ učestvovali su učenici škole sa recitalom, literarnim radovima i besedama, muzičkim numerama, a i glumica Vjera Mujović, foklorni ansambl „Hadži Ruvim“ i umetnik Milutin Ranković.

Direktorka škole Kosana Grčić, uručila je ovom prilikom Zahvalnice u ime dosadašnje uspešne saradnje svima koji su doprineli boljem funkcionisanju škole i kvalitetnijim uslovima rada. Zahvalnice su dobili: predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, direktori gotovo svih ovdašnjih javnih preduzeća i ustanova, kao i vlasnici privatnih firmi poput Živorada Lazarevića, Nebojše Matića i drugih. Priznanja su dobile i sve firme koje su omogućile da lajkovački srednjoškolci u njima obavljaju stručnu praksu, poput RB”Kolubara”, pogona “Elmont”, “Borverka” i drugih valjevskih i ubskih firmi, kao i donatorima.

Svečanoj akademiji i proslavi povodom jubileja prisustvovali su brojni gosti, sadašnji i bivši radnici škole, kao i svi saradnici i poslovni partneri.

U godini jubileja, po prvi put nakon 40 godina, sledi kompletna rekonstrukcija srednje škole u Lajkovcu, lokalna samouprava je finansirala nabavku opreme za kabinet mehatronike, a jubilarnu godinu obeležile su i donacje braće Pavlović iz Čikaga.

Nakon rekonstrukcije školske zgrade i uređenja školskog dvorišta, škola u Lajkovcu biće kažu među najmodernijim srednjim školama u Srbiji.

Related posts