GOVOR PREDSEDNIKA POVODOM DANA OPŠTINE

Posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU prenosimo u celosti današnje obraćanje predsednika Andrije Živkovića, na svečanoj sednici u Gradskoj kući, povodom Dana opštine Lajkovac:

“Poštovani gosti, dame i gospodo,

Od svog nastanka do danas, Lajkovac je imao tri istorijske prekretnice u svom razvoju. Najpre je početkom 20. veka postao poznato železničko mesto zahvaljujući Prugi uskog koloseka i popularnom vozu tzv. Ćiri, kada počinje da se razvija američkom brzinom, kako su izveštavali tadašnji mediji. Posle nekoliko decenija, baš kada železnički saobraćaj gubi na značaju, Lajkovac dobija novu šansu za razvoj širenjem ugljenokopa RB Kolubara na teritoriju ovog malog mesta. To je pre nekoliko godina Lajkovac dovelo na prvo mesto po visini prosečne plate u Srbiji, ako je verovati statistici. Danas je Lajkovac važna petlja na autoputu „Miloš Veliki“ koji vodi od Beograda do Čačka..Ako budemo dovoljno vredni i uporni, znaćemo da iskoristimo sve prednosti ovog projekta koji pruža mogućnosti za lokalni ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda stanovništva. Glavni preduslov da to postignemo jeste infrastrukturno opremanje industrijske zone, što će biti nimalo lak zadatak u narednom periodu.

Možete i sami primetiti da Lajkovac iz godine u godinu dobija moderniji i savremeniji izgled svojstven 21. Veku, koji prija svačijem oku. U to se možete uveriti na koju god stranu da krenete. Mesto na kom ćete sigurno zastati jeste plato ispred glavnog ulaza u opštinu Lajkovac koji odiše lepotom i mirom pa je za kratko vreme postao omiljen građanima, za predah, igru i druženje. Lajkovac je dobio novu, savremenu pijacu na prikladnoj lokaciji, sa uslovima za izlaganje poljoprivrednih proizvoda na nivou velikih gradova. Osim subvencija koje Opština svake godine izdvaja kako bi podstakla poljoprivrednu proizvodnju, ovo može biti još jedan vid podstreka za proizvođače na selima. Izmeštanjem stare pijace, oslobođen je prostor u centru grada, koji će biti uređen po meri i želji najmlađih sugrađana.

Posebna pažnja u prethodnom periodu posvećena je unapređenju putne infrastrukture, posebno u selima, što se ogleda u desetinama kilometara asfaltiranih puteva. To je samo prvi korak u poboljšanju uslova života seoskog stanovništva. Krajnje je vreme da seoskim mesnim zajednicama vratimo davno izgubljeni značaj i sjaj, jer bez jakog sela, ni država ne može biti jaka.

Osim razvijenih sela, važan stub na kojima počiva zdravo društvo jeste obrazovanje. Stoga opština Lajkovac kontinuirano radi na održavanju i obnovi škola na svojoj teritoriji, a jedan od važnijih poslova do kraja godine jeste celokupna rekonstrukcija osnovne škole Mile Dubljević i srednje škole 17. Septembar Lajkovac. To je ujedno i najlepši doprinos opštine obeležavanju jubileja srednje škole, ali i pogodna prilika da se ukaže na značaj obrazovanja mladih u 21. Veku.

Mladi jesu glavni resurs koji imamo i koji moramo da čuvamo. Ponosimo se rezultatima koje postižu u svojim školama i sportskim klubovima. Zauzvrat se trudimo da im u Lajkovcu obezbedimo sve uslove za zdravo odrastanje i vaspitanje, kontinuirani razvoj i ugodan život. Lajkovac je rakrsnica puteva, grad odbojke, čuvar starih vodenica i vajata.

Bilo kako bilo, o Lajkovcu se stalno govori, pa ne čudi što su čuvene priče potekle baš odavde, iz Nepričave. Lajkovac ima svoju dušu, bogatu istoriju i prepoznatljiv mentalitet. Uvek je bitan u sadašnjosti i nezaobilazan u budućnosti. To se već nazire i u planovima za izgradnju novog puta prema Aranđelovcu koji će povezati Zapadnu i Istočnu Srbiju i to naravno preko Lajkovca. Gde god da krenete, nećete moći da zaobiđete naš Lajkovac. Rukovodstvo naše opštine ima zadatak da stvori takve uslove za život, da građani neće poželeti nikada odavde da odu a putnici će uvek poželeti ovde da se vrate. Rezultati rada u prethodnih godinu dana potvrđuju da smo na pravom putu da to postignemo.

Dame i gospodo, gde god da krenete, nemojte zaboraviti da skrenete levo ili desno u Lajkovac jer ćete samo tako biti na pravom putu. Srećni vam bili svi putevi koji vas ovde dovode! Živeo Lajkovac, živela Srbija!”

Related posts