LAJKOVAC U NOVOJ ETAPI RAZVOJA

Povodom Dana opštine Lajkovac, danas je održana svečana akademija u velikoj sali Opštine Lajkovac, čiji je moto bio „Ostajte ovde“. Među zvanicima bili su i načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, predstavnici susednih opština, Elektroprivrede Srbije i RB „Kolubara“, direktori javnih ustanova i preduzeća, sveštenstvo i ličnosti iz javnog života.

Obraćajući se skupu predsednik opštine Andrija Živković je istakao, da je Lajkovac imao tri istorijske prekretnice u svom razvoju: izgradnju pruge uskog koloseka početkom 20. veka, širenje kolubarskog ugljenokopa posle nekoliko decenija i najnoviju – izgradnju autoputa „Miloš Veliki“, na kojem Lajkovac predstavlja važnu petlju:

“Ako budemo dovoljno vredni i uporni, znaćemo da iskoristimo sve prednosti ovog projekta, koji pruža mogućnosti za lokalni ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda stanovništva. Glavni preduslov da to postignemo jeste infrastrukturno opremanje industrijske zone, što će biti nimalo lak zadatak u narednom periodu. Možete i sami primetiti da Lajkovac iz godine u godinu dobija moderniji i savremeniji izgled, svojstven 21. veku. U to se možete uveriti na koju god stranu da krenete. Mesto na kom ćete sigurno zastati jeste plato ispred glavnog ulaza u opštinu Lajkovac koji odiše lepotom i mirom pa je za kratko vreme postao omiljen građanima, za predah, igru i druženje. Lajkovac je dobio novu, savremenu pijacu na prikladnoj lokaciji, sa uslovima za izlaganje poljoprivrednih proizvoda na nivou velikih gradova. Osim subvencija koje Opština svake godine izdvaja kako bi podstakla poljoprivrednu proizvodnju, ovo može biti još jedan vid podstreka za proizvođače u selima. Izmeštanjem stare pijace oslobođen je prostor u centru grada, koji će biti uređen po meri i želji najmlađih sugrađana.”

Predsednik Živković je istakao, da je posebna pažnja u prethodnom periodu posvećena unapređenju putne infrastrukture, posebno u selima, što se ogleda u desetinama kilometara asfaltiranih puteva. Osim razvijenih sela, važan stub na kojima počiva zdravo društvo jeste obrazovanje:

“Stoga opština Lajkovac kontinuirano radi na održavanju i obnovi škola na svojoj teritoriji, a jedan od važnijih poslova do kraja godine jeste celokupna rekonstrukcija Osnovne škole „Mile Dubljević“ i Srednje škole „17. septembar“. To je ujedno i najlepši doprinos obeležavanju jubileja srednje škole, ali i pogodna prilika da se ukaže na značaj obrazovanja mladih u 21. veku. Mladi jesu glavni resurs koji imamo i koji moramo da čuvamo. Ponosimo se rezultatima koje postižu u svojim školama i sportskim klubovima. Zauzvrat se trudimo da im u Lajkovcu obezbedimo sve uslove za zdravo odrastanje i vaspitanje, kontinuirani razvoj i ugodan život. Lajkovac je rakrsnica puteva, grad odbojke, čuvar starih vodenica i vajata.”
Počasni gost akademije Radovan Beli Marković, jedan od najpoznatijih srpskih književnika i naš sugrađanin, podsetio je da je na ovaj dan pre 111 godina prvi voz prošao lajkovačkom prugom i putnicima pokazao „rasutu lepotu ovog podnebesja, slavne Kolubare i njezinog pribrežja“, kao što se „slučilo“ i onima koji su pre mesec dana prošli autoputem „Miloš Veliki“. Šta povezuje ove dve saobraćajnice, osim činjenice da nijedna ni druga nisu zaobišle Lajkovac i ispunile naslednu kolubarsku želju da se ne ostane mimo sveta i u zapećku veka, zapitao se ugledni književnik:

“Povezuje ih vreme u kojem se Srbija iz blata kobeljala, dozivala sebi silama nemerljivim zaopkoljena, težeći da svakom njezinom podaniku odbrani prag štono čuva toplotu onih koji su pre njega upravo tu sedeli, smišljajući kud će i šta će kad ala i vrana nagrnu. Zato smo, može biti, i odocnili, sa onim u čemu je takozvani svet isprednjačio, ali smo uvek bili napred i prvi kada je ostajalo samo da se robuje ili da se gine. Poštovani prijatelji, ne zna se šta će s nama biti do posletka, a teško je danas i razaznati viš Srbije po nebu prilike, ali se zna, kao što se uvek i znađaše, da sloboda nikad nije bila narodna sramota, da niko ne gubi kad Srbija dobija pošto Srbija samo svoje potražuje i izbavlja, kao što se zna da se, iako se to na prvi pogled nemogućnim čini, na sopstvena ramena moramo popeti da bismo dalje i napred videli…Našu izvidnicu na ramenima već prtimo do obdaništa, dalje će i sami, u škole i na fakultete, a mi ćemo ostati tu gde jesmo i kakvi jesmo. I biće sve dobro i milome Bogu pristupačno ako svaku lajkovačku kapiju, podrazumevajući i simboličnu kapiju na Miloša Velikome putu, raskrilimo za one koji ni usred carskoga Beča svoje lajkovčanstvo nisu zaboravili, i za svakog ko nešto zna i ume ili dobru dušu ima.”

Tradicionalno su uručena i godišnja opštinska priznanja. Za doprinos privrednom razvoju Lajkovca plaketa je dodeljena Miloradu Grčiću, direktoru Elektroprivrede Srbije. U njegovo ime priznanje je primio i zahvalio se Ivan Marinković iz uprave ovog javnog preduzeća. “U ime direktora EPS-a, Milorada Grčića, zahvaljujem se na ovom priznanju i dodao bih da je ovo priznanje još jedan od dokaza da direktor Grčić odlično radi svoj posao i da je saradnja između EPS-a i Lajkovačke opštine na najvišem nivou.” Studenti, koji su u školskoj 2018/19. ostvarili prosek 9,5 i više, nagrađeni su uvećanom junskom stipendijom za 70 odsto i zahvalnicama. To su Dragana Jovičić iz Bajevca, student treće godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,63; Predrag Grozdanović iz Lajkovca, student treće godine Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, sa prosekom 9,97 i Tijana Živković iz Rubribreze, student master akademskih studija Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, sa prosečnom ocenom 9,60.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: dobro poznati Trio „Amorozo“, sastavljen od profesorki valjevske Muzičke škole „Živorad Grbić“, koji je izveo nekoliko popularnih dela klasične muzike; odlična etno pevačka grupa iz Valjeva koju čine mlade Mila Ristović, Teodora Jović, Milica Radosavljević i Ana Blagojević, kao i sjajni učenici Srednje škole „17. septembar“ – Mateja Petronijević, učenik drugog razreda i maturant Milivoje Milovanović. Mateja je recitovao pesmu Alekse Šantića „Ostajte ovde“, dok je Milivoje govorio svoju besedu pod nazivom „U tuđem svetu za vas pelen cveta“, ukazujući na značaj sela, odakle i on potiče. Njihov mentor je profesor srpskog jezika i književnosti Vesna Mićić.

Opština je u večernjim satima sugrađanima poklonila izuzetno posećenu pozorišnu predstavu „Ljubav do groba“, koju su u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ odigrali Snežana Savić, Milenko Pavlov i Marina Vodeničar.

Related posts