RAZGOVOR S POVODOM: PROFESORKA MILIJANA PETROVIĆ

“Ovo leto pamtiću po aktivnostima i nagradama od Microsoft Education, a najdraža mi je za Microsoft School”, kaže profesorka lajkovačke STŠ “17. septembar” i upravo brojne i efektne aktivnosti tokom letnjeg raspusta, bile su povod za razgovor za portal LAJKOVAC NA DLANU.

“Moje aktivnosti u toku leta obeležila su dva događaja:Naša škola je postala Microsoft School i TweetMeet događaj koji sam organizovala”, kaže ponosno ambiciozna i vredna profesorka, koja sa velikim entuzijazmom predaje najstručnije predmete učenicima elektrotehničke struke i pronosi ime i slavu Lajkovca i lajkovačke srednje škole u najsavremenijim dostignućima edikacije modernog vremena.

– Kako se podnosi prijava i koji su uslovi za podnošenje prijave?

“Podnose pojedinci, nastavnici koji su članovi ekspertskog tima Microsoft Education, do 15. jula je bio rok za podnošenje prijave.”

– Od kada ste vi u tom timu?

“Programu Microsoft Education priključila sam se u 2015. godini, a već sledeće godine – 2016. postala sam sertifikovani Microsoft Inovative Educator Excpert.”

– Koji su uslovi da se postanete MIEE?

“Trebalo je kreirati interaktivnu Sway prezentaciju u kojoj sam opisala svoj rad sa učenicima, sa dosta slika i linkova do izvornih informacija. Trebalo je dokazati da realizujete projekte sa učenicima, da obeležavate međunarodne događaje, da ste lider u okruženju, da koristite savremene tehnologije, da ste svestrana ličnost, da imate hobije, ljubimce …

Konkretno, imala sam nekoliko Skype sesija u zemlji, sa kolegama iz drugih škola, ali i međunarodnih, npr. prisustvola sam radionici Arduino koju je prezentovala koleginica Chefia iz Tunisa, moji učenici su pripremili prezentaciju o piscima i pesnicima Srbije za učenike iz Indije, prisustvovali smo virtuelnoj turi u Narodnom muzeju u Nišu, za EU Code Week imali smo tri predavanja putem Skype i slično.”

– Šta je sadržala prijava za školu?

“Trebalo je da dokažem da sa učenicima obeležavam događaje: EU Code Week, Global Math Week, Hour of Code, All Digital Week, STEM Discovery Week, Girls in ICT … Primenjujemo projektnu nastavu (PBL), kao i specijalan vid projektno-istraživačke nastave zasnovane na naučnim principima (IBSE). Koristimo resurse Microsoft Education programa i učestvujemo u Skype sesijama. Učenici vole Minecraft okruženje, kreiraju Sway interaktivne prezentacije i drugo. Primenjujemo neformalno učenje i timski rad, razvijam kod učenika veštine neophodne za 4.0 Industrijsku revoluciju, kao što su: kritičko mišljenje, kreativnost, timski rad, emocionalna inteligencija i dr. Primenjujemo računarsko mišljenje, posebno u STEM disciplinama vezanim za srednjoškolsko obrazovanje i pripremam učenike za rešavanje složenih problema.”

– Da li ste mislili da će vam prihvatiti prijavu za Microfot School?

“Ne, nisam, zato što su kriterijumi visoki i što nema puno škola to priznanje. Nisam videla da mi je odmah potvrđena prijava, tek posle mesec dana mi koleginica javila, kada je izašao zvanični spisak za sve škole.”

– Koliko škola iz Srbije ima ovu nagradu?

“Svega pet obrazovnih ustanova: dva fakulteta iz Kragujevca i Čačka, Školski centar “Nikola Tesla” iz Vršca, OŠ “Vožd Karađorđe” iz Aleksinca i mi. U svetu ukupno oko 1000 škola, prednjače države koje koriste MS tehnologije. npr. ima dosta škola iz Afrike, Australije, Amerike…”
– Šta ste vi kao škola dobili ovim priznanjem?
“Mogućnost da se povežemo sa nastavnicima i učenicima iz celog sveta, da transformišemo nastavu i učenje uz savremene tehnologije.”

– Da li ste dobili upustva, podršku?

“Da, pored propagandnog materijala, dobili smo tačna uputstva kako treba da pristupimo zajednici MS škola (snimanje video zapisa, formiranje Microsoft okruženja i slično.
Drugi deo je – TweetMeet događaj na našem jeziku, na temu “Povratak u školu”

O kakvom događaju je reč?

“To je globalni, višejezični događaj, čet na Twitter-u, koji je se održava svakog trećeg utorka u mesecu. Ja sam bila domaćin za srpski jezik, 20. avgusta, na temu „Povratak u školu“, a bilo je ukupno 9 domaćina iz nekoliko država USA, Makedonije, Slovačke, Holandije, Irske, Švedske, Indije, Pakistana, Saudijske Arabije.”

Kako ste se našli u tom timu domaćina?

“Predložila me je koleginica Anica Tričković iz Niša, koja je ispred Microsoft Education u TweetMeet timu za organizaciju događaja, zajedno sa Holanđankom Marjolein Hoekstra i Španacem Francisco Texeira, kojima se zahvaljujem za veliku podršku u organizaciji događaja.”

Opišite nam pripreme za događaj i sam događaj!?

“Pripreme za događaj su bile intenzivne i trajale su tri nedelje. Trebalo je pripremiti pitanja o kojima će se diskutovati, deliti na društvenim mrežama, pripremiti resurse, upoznati kolege kako da se učestvuju, dati im podršku i dr. Sve pripreme su bile u okviru Microsoft aplikacija Teams i OneNote, a bila je isplanirana i definisana svaka aktivnost u okviru priprema. Pripremila sam Wakelet kolekciju resursa, snimila Flipgrid video, uradila Sway prezentaciju za događaj sa svim uputstvima, pripremala tvitove u Buffer aplikaciji i dr.

Čet je održan 20. avgusta, u 19 časova, na Twitteru. Imala sam velik odziv koleginica iz kolega iz Srbije, BiH i Hrvatske, sa kojima sarađujem i na drugim projektima. Oni su se potrudili da urade kartice TwetMeet prijatelja, za šta smo posebno pohvaljeni. Organiaztori su potvrdili da je najposećeniji TweetMeet do sada kod nas i da je diskusija bila dobra.

Diskutovali smo na temu „Povratak u školu“ i odgovarali na pripremljena pitanja:
Q1. Šta vam najbolje uspeva prilikom planiranja nove školske godine?
Q2. Šta je potrebno da se stvori pozitivna atmosfera u školi?
Q3. Kako inspirišete i osnažujete svoje kolege i učenike?
Q4. Koja je vaša omiljena aktivnost da angažujete učenike?
Podelite savete, alate i resurse.
Q5. Koje ćete ideje iz ovog razgovora isprobati u ovoj školskoj godini?

Posle događaja koji je trajao do 20 časova, imali smo priliku da prisustvujemo live događaju koji je vodio Adam Parker Goldberg iz Flipgrid tima i koji je govorio o nadogradnjama Flipgrida.”

Kakvi su odgovori i gde se mogu naći?

“U diskusiji su učestvovali veoma iskusni nastavnici iz zemlje i regiona. Bilo je mnogo korisnih ideja, saveta, resursa, priloga sa raznih projekata koje nastavnici sprovode sa djacima. Pokazali smo da je veoma važna podrška koju jedni drugima pružamo i da „Povratak u školu“ i nije tako težak.

Svi odgovori su sistematizovani na Twitter-u, u Twitter momentu koji sam kreirala (zapratite me: @milijanapet) i mogu se naći sa hešteg oznakom #TweetMeetSR, a za sve učesnike, globalno #MSFTEduChat.”

Kakvi su vaši utisci o događaju?

“Veoma sam počastvovana što sam bila domaćin i deo TweetMeet tima i biću i dalje njihov član. Iako su pripreme bile veoma zahtevne, uspela sam da ga isplaniram i realizujem da svi budu zadovoljni. Takođe, znače mi pohvale od organizatora iz SUPER tima. Imala sam priliku da upoznam rad u aplikacijama Teams i One Note, tako da ću svoju saradnju sa učenicima usmeriti na ove aplikacije, umesto na društvenu mrežu Facebook koju sam koristila. Takođe, u narednoj školskoj godini koristiću neke ideje od kolega učesnika.”

“Ovom prilikom se još jednom zahvaljujem organizatorima TwwetMeet-a i svima koji su učestvovali u događaju”, rekla je na kraju razgovora za portal LAJKOVAC NA DLANU profesorka Milijana Petrović.

Related posts