LAJKOVAČKI POLJOPRIVREDNICI OTPUTOVALI U AUSTRIJU

Poljoprivrednici sa područja opštine Lajkovac otputovali su na trodnevno studijsko putovanje u Austriju. Po prvi put, nakon dve decenije, opština Lajkovac organizovala je prošle godine za poljoprivrednike studijsko putovanje u inostranstvo! U pitanju je bila poseta Sloveniji i Italiji. Sa tom praksom nastavljeno je i ove godine.

Na studijsko putovanje u Austriju otputovalo je 25 osoba, uglavnom mladih poljoprivrednika, predstavnika opštinskog rukovodstva i ljudi koji su u lokalnoj samoupravi zaduženi upravo za poslove vezane za poljoprivredu.Novina ove godine je, da je među učesnicima putovanja i nekoliko srednjoškolaca iz Lajkovca koji su učenici valjevske Poljoprivredne škole.

Planirana je poseta velikoj izložbi goveda simentalske rase u Ridu i da učesnici studijskog putovanja obiđu i poljoprivredne farme i poljoprivredna gazdinstva u tom regionu, koja imaju proizvodnju koja je interesantna za opštinu Lajkovac.

Sredstva za realizaciju ovog studijskog putovanja obezbeđena su iz agrarnog opštinskog budžeta , u okviru podrške za sprovođenje poljoprivredne politike u lokalnoj zajednici.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je ovim povodom naglasio, da opština Lajkovac iz godine u godinu nastavlja trend uvećanja budžeta za poljoprivredu, a da ga posebno raduje što će lajkovački poljoprivrednici imati priliku da razmene iskustva i da vide kako se poljoprivredom bave razvijene zemlje EU i svet: “Ja se nadam da će našim poljoprivrednicima to putovanje značiti i da će to znanje moći da primene posle i kod nas. Posebno se nadam, da će ovo putovanje biti od koristi mladim poljoprivrednicima i srednjoškolcima.”

Nenad Džajević, zamenik predsednika opštine Lajkovac podsetio je da je međunarodna izložba goveda simentalske rase u Ridu najveća u svetu izložba tog tipa i da podvukao da lajkovački poljoprivrednici imaju sjajnu priliku da da vide kako to izgleda na svetskom nivou, kao i da prilikom posete farmama i poljoprivrednim gazdinstvima praktično vide iskustva evropskih poljoprivrednika.

Related posts