SVEČANO OTVOREN AUTO – PUT “MILOŠ VELIKI”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je svečano otvorio za saobraćaj deonicu auto-puta “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, dužine 62,7 kilometara. Sa deonicom od Ljiga do Preljine, koja je od ranije u funkciji, auto-put „Miloš Veliki“ ima 103 kilometra i povezuje Obrenovac i Čačak, prolazeći kroz opštine Ub, Lajkovac i Ljig.

Značajno mesto u ovom velikom projektu pripada i opštini Lajkovac, na čijoj teritoriji se nalazi najveća petlja na ovoj saobraćajnici. Upravo tu, u Nepričavi, uz prenos na RTS-u, gde je svojevremeno i započeta izgradnja koridora 11 (deonica od Lajkovca do Uba dužine 12,5km) juče je predsednika Republike dočekao prvi čovek Lajkovca Andrija Živković, zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem. U kraćem razgovoru, nakon zajedničke konstatacije o velikom značaju završetka auto-puta za čitav kraj, predsednik Vučić je upitao da li je Lajkovcu potrebna još neka investicija, na šta je Živković odgovorio da je to obilaznica od Lajkovca do Ibarske magistrale, čija je procenjena vrednost oko 550 miliona dinara. Osim toga, predsednik Vučić je rekao gradonačelniku Valjeva da će biti urađene „brze trake“ od Valjeva do Lajkovca, kako najveći grad Kolubarskog okruga ne bi ostao „slepo crevo“ i kako bi lakše doveli investitore u Valjevo. Taj put će svakako značiti i Lajkovčanima.

Kraći kulturno-umetnički program izvelo je KUD “Diša Đurđević” iz Vreoca, a pod pokroviteljstvom Turističkog saveza Srbije svoju ponudu i potencijale predstavile su turističke organizacije Lajkovca, Valjeva i Mionice. Predsednik Vučić je publikacije TSS uručio ambasadorki Kine Njenoj ekselenciji Čen Bo, koja je tom prilikom rekla da će sigurno sve više kineskih turista dolaziti u Srbiju. Vučić se zatim zadržao na štandu Turističke organizacije Lajkovca, gde mu je Katarina Tomić iz Turističke organizacije opštine Lajkovac predstavila ponudu ovog kraja: reku Kolubaru, vodenice na Kolubari, manastir Bogovađu i podsetila na čuvenu seriju „Priče iz Nepričave“.

Prisutnima se, kao gost predsednika Srbije, obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, započevši šalom na pesmu po kojoj se Lajkovac prepoznaje: „Mile ide lajkovačkom prugom, a ja sam došao Vučićevim autoputem. Ovo je veliki događaj za Srbiju, ali za sve nas, za Srbe van Srbije, koji smo zagledani u nju jer znamo da ako ona bude što jača da će i nama biti lakše. Omogućiće i lakšu komunikaciju Višegrada i Trebinja sa Srbijom i ovim delom Evrope.“ Nakon toga, karavan koji su činili otvoreni autobusi sa zvanicama i medijima nastavio je prema Ljigu, gde je kod tunela u Brančiću priređen čin svečanog otvaranja cele deonice.

Na novinarsko pitanje o kvalitetu autoputa i zadovoljstvu građana kroz čija imanja je prošla trasa, u direktnom uključenju u program RTS-a predsednik opštine Andrija Živković je izjavio: „Prošli smo trasu pre nekoliko dana i ona je sada, za razliku od pre par meseci i godina, urađena po svim standardima. U to ćemo se uveriti i danas, kao i svi putnici koji budu koristili koridor. Građani čitavog ovog kraja, kao i oni u blizini auto-puta, su svakako zadovoljni. Što se tiče eksproprijacije u opštini Lajkovac je bilo oko 700 zahteva i svi su realizovani po zakonu i u predviđenom roku, uz odgovarajuću nadoknadu. U Lajkovcu dosta emotivno doživljamo puštanje u saobraćaj koridora „Miloš Veliki“ jer je Lajkovac od nastanka bio raskrsnica važnih saobraćajnica, počev od železnice. Petlju u Nepričavi, koja je jedna od najvećih na ovoj trasi, već nazivamo Kapija zapadne Srbije.“

Otvaranjem auto-puta “Miloš Veliki” značajno se rasterećuje Ibarska magistrala, zapadna Srbija se približava Beogradu, od prestonice do Čačka ubuduće se može stići za sat vremena, a Lajkovčani znatno brže. Auto-put je projektovan za brzinu od 130 km na sat. Širok je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom. Ima 42 mosta i nadvožnjaka, kao i tunel Brančići dug 945 metara, opremljen po najsavremenijim standardima. Ima dve čeone i četiri bočne naplatne stanice. Putarina celom dužinom koštaće 420 dinara i naplaćivaće se od 1. septembra. Jedna od naplatnih rampi je na teritoriji Lajkovca i tu je posao dobilo preko dvadeset sugrađana.

Related posts