ODRŽANA 101. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Po 101. put u ovom sazivu, zasedalo je Opštinsko veće opštine Lajkovac i usvojilo nekoliko bitnih odluka, među kojima se izdvajaju: Izvršenje budžeta u prvoj polovini godine, predstojeće studijsko putovanje lajkovačkih poljoprivrednika u inostranstvo i razmatranje Uputsva za pripremu Odluke o budžetu za narednu godinu, uključujući i projekciju budžeta opštine Lajkovac za 2021. i 2022. godinu.

Najvažnije odluke redovne 101. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac, rezimirao je nakon sednice Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac:

“Dnevni red 101. – ve sednice Opštinskog veća nije sadržao puno tačaka, a od bitnijih svakako su Izvršenje budžeta za prvih šest meseci 2019. – te godine i Studijsko putovanje poljoprivrdnika u inostranstvo.
Praksa započeta prošle godine biće nastavljena, a za razliku od prošle godine u kojoj se putovalo u Sloveniju i Italiju, lajkovački poljoprivrednici će ove godine putovati u Austriju, na međunarodnu stočarsku izložbu koja se početkom septembra održava u Ridu. Lajkovački poljoprivrednici će imati priluku da posete i jednu od najvećih stočarskih izložbi u tom delu Evrope. Takođe će moći da posete jednu od farmi krava u blizini Salzburga, gde će imati i dva noćenja, tako da očekujemo da se početkom septembra i ovaj plan realizuje. Svakako, kao i prošle godine, prednost će za ovo studijsko putovanje imati mlađi poljoprivrednici koji su prošle i ove godine učestvovali na konkursu na konkursu lokalne samouprave za programe iz oblasti poljoprivrede.

Druga bitna tačka sa današnje sednice jeste izvršenje budžeta. Kao što se moglo čuti na samoj sednici, po rečima izvestioca , izvršenje budžeta u prvoj polovini godine i nije toliko loše, u poređenju sa prošlom godinom je gotovo isto za ovaj period, oko 28% i svakako je izvršenje budžeta veće u odnosu na ranije godine u kojima je izvršenje budžeta bivalo i manje od 20%.

Ono što raduje, jeste da je građevinska sezona u toku i da su raspisani mnogobrojni tenderi, tako da očekujemo da u drugoj polovini godine procenat izvršenja budžeta bude dupliran i da na kraju godine budemo bar na 70% izvršenja, što se tiče infrastrukture. Sigurno da može i više, može i bolje naravno, ali trudimo se da što više uradimo u jednoj kalendarskoj, odnosno budžetskoj godini. Pojedini planirani poslovi odrade se na vreme, određeni poslovi kasne iz opravdanih razloga, tako da očekujemo, tako da svakako očekujemo da procenat izvršenja budžeta do kraja godine dupliramo i da on iznosi 70%.

Takođe, jedna bitna stvar za opštinu Lajkovac svakako je projekcija budžeta za narednu i 2021. godinu. Po novoj zakonskoj regulativi koja je stupila na snagu u martu mesecu, naknada za mineralne sirovine, odnosno popularna “ekologija”, gde je opština Lajkovac po tom osnovu od RB “Kolubara” dobijala negde oko sto miliona dinara, od marta meseca sav taj novac neće biti uplaćivan lokalnim samoupravama već direktno republici, odnosno državi. I to važi ne samo za Lajkovac, već za sve lokalne samouprave u državi koje su imale tu vrstu naknade, poput Obrenovca, Kostolca…Time će u sledećoj godini naš lokalni “Program ekologije” biti umanjen za nekih sto miliona, koliko je iznosila naknada od “Kolubare”, tako da što se tiče tih radova koji su bili vezani za “ekologiju”, u narednom periodu oni neće ići željenom dinamikom, kao što je to bilo prethodnih godina.”

Related posts