DRUGA ZBIRKA PESAMA SONJE MILOVANOVIĆ

Upravo je izašla iz štampe nova, druga po redu zbirka pesama, a i treća dečja će uskoro, Sonje Milovanović, nastavnice srpskog jezika u O.Š.”Mile Dubljević” i pesnikinje iz Lajkovca. Zbirka se zove “Bekstvo”, po nagrađenoj pesmi, mada ih je u zbirci više nagrađenih. Idejno rešenje za korice su i ovoga puta slike poznatog i priznatog akademskog slikara Milutina Obradovića. Izdavač Sonjine zbirke “Bekstvo” je lozničko Udruženje „Reč i deloˮ.

Autor Sonja Milovanović, pesnikinja refleksivne poezije, koja je objavila dve zbirke pesama,
za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Ovo je moja druga samostalna zbirka pesama, a uskoro će ugledati svetlost dana i zbirka za decu „Mi najmlađi istinu znamoˮ u kojoj su pesme za recitatore, one malo mlađe i tinejdžere. Knjiga Bekstvo nije nastala kao pravo Bekstvo od stavrnosti, već kao poruka da čovek uvek mora verovati u prave vrednosti. A to najbolje ilustruju moji stihovi:

Od stvarnosti u poeziju beže,
a ja bih pesmu životu da vratim,
pa svaki put dok pesmu pišem,
do života stvarnoga da svratim
i iz njega ponesem lepotu, smeh,suze…
Svaki stih na stvarnost da miriše,
da mi pesma životom odiše.
Ne da smišljam stvarnost neku bolju,
već da pesmu život mi napiše,
da mi pruži i snagu i volju,
da istrajem u svemu jednako
i u kolu i na bojnom polju!

Izdavač za zbirku “Bekstvo” mi je Udruženje „Reč i deloˮ Loznica, kojima zahvaljujem jer veruju u ono što radim i cene ono što stvaram. Sa njima često sarađujem. Bila sam kao gost na mnogim pesničkim susretima u Loznici. Komjutersku pripremu i tehnički dizajn uradio je Vaso Obradović.

Idejno rešenje za korice su slike akademskog slikara Milutina Obradovića. Kad slika ukrasi i kad pero napiše, onda nastane magični svet od malih snova. Slika Milutina Obrdovića, poznatog akademskog slikara, najbolji je uvod za još jednu moju knjigu, ovaj put knjigu koja se zove Bekstvo! Toplina kojom ta slika zrači, nastavlja da traje kroz stihove o nadi, sreći, trajnju, praštanju, snovima, čežnjama, veri…i za sve ono za šta sam se opredelila u ovoj knjizi.

I drago mi je što nisam morala daleko da tragam za slikama koje će dočarati moje snove i moje stihove, već sam ih ih našla među Obradovićevim slikama„alhemičara koji ume da pretoči “obične malecke snove” u ovovremeno, da dozvoli bojama da pričaju svoje priče i pjevaju svoje pjesme…ˮ Nama su potrebni slikari i pesnici… Milutin i svi oni koji imaju šta da kažu i kistom i perom u ovo vreme koje umetnost treba da omelemi i učini ljudskijim.

Zahvaljujući podršci:Udruženju „Reč i deloˮ Loznica, Centru za poljoprivredu Lajkovac i Mlekari M@O“ doo Lajkovac moja knjiga je ugleda svetlost dana.”

RECENZIJA: Milana Ivković, magistar Univerziteta u Ženevi (teolog)

“PESMA OD SNOVA ILI SAN OD PESAMA

Dragi čitaoče, ako si odlučio danas da negde pobegneš od stvarnosti, a da pritom do života stvarnoga svratiš, preporučujem ti da pobegneš u Sonjine snove. Preporučujem ti da pobegneš u Sonjine pesme od snova ili san od pesama! Tamo je sve sada i sve tu je… „dok nam srce snove još na javi snuje”. Pripremi se da budan sanjaš, da mirišeš na večnost, da bojama ulepšaš sve, da se opiješ, a najviše da budan sanjaš. Jedino tako će ti pesmu život pisati i to sve dok budan sanjaš pesme od snova ili san od pesama.

Dragi čitaoče, videćeš da se tišinom pevati može, a ćutanjem kazati mnogo! I da slučajno ništa nije, jer svi susreti su važni i vredni. Kada se susretneš sa Sonjinim pesmama ili snovima, pesmama od snova ili snovima od pesama, osetićeš „da samo ljubav na večnost miriše”.

Sonja je sanjar koja hoda nebom, beskrajnim poljima opojnog cveća, Sonja je ptica, ili leptir koji leti u beskonačno! Ništa ne može da je zaustavi jer je neustrašivo njeno srce koje bezgranično voli. Toliko je neustrašivo njeno srce da je veoma teško napraviti razliku gde počinje njena pesma, a gde se završava njena neustrašivost. Možda se nigde i ne završava, već stalno i iznova počinje. To je njena neustrašivost vere kojom se „meri suština ljubavi, slobode, trajanja, davanja, stremljenja” i trezvenog sanjanja. Autorka ti poručuje da voliš život i zato „..nikad ne odustaj! Ništa to nije kad negde padneš, zastaneš, posumnjaš…”

Naša Sonja je odavno krenula u “lov na samo dobrotu”. Kroz svoje pesme ili snove, ona nam otkriva da je životni put ispunjen bolom, tugom, nesrećom i zlom, ali da ona nikada nije prestala da smelošću daje sve i svima i da sve u radost pretvara. Tako Sonja pesmom sve u radost pretvara, i radošću sve postaje pesma. Dok budna sanja i peva, autorka ti poručuje da treba “voleti, čekati, skupljati osmehe, loviti samo dobrotu, verovati da ono što želiš i mora biti u životu”. Sve je sada i sve tu je!

Dragi čitaoče, ako si odlučio danas da negde pobegneš od stvarnosti, a da pritom do života stvarnoga svratiš, preporučujem ti da osmeliš da budeš neustrašiv i kreneš u lov samo na dobrotu kroz Sonjine pesme od snova ili san od pesama.”

Svi koji poznaju Sonju Milovanović znaju sa koliko predanosti, ljubavi i entuzijazma obavlja sve čega se lati, pa s toga ni njeni pesnički uspesi nisu iznenađujući.

Related posts