ODRŽANA 99. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Na poslednjoj održanoj, 99. – toj po redu u ovom sazivu sednici Opštinskog veća opštine Lajkovac, doneto je nekoliko važnih odluka, bitnih za funkcionisanje komunalnog preduzeća, infrastrukturne radove, a i bezbednost u saobraćaju.

Rezimirajući usvojene odluke, u izjavi za medije neposredno po završetku sednice, zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević je rekao:

“Prve dve tačke današnjeg zasedanja odnosile su se na izmene Plana i programa JP “Gradska čistoća”, kao i Cenovnika komunalnih usluga.

Naime, s obzirom da Cenovnik komunalnih usluga nije dugo menjan, zapravo od 2014. godine, bilo je neophodno izvršiti usklađivanje sa cenom goriva.

“Gradska čistoća” je dala jedan predlog u ceni iznošenja smeća. Ono što je direktno pogodilo male preduzetnike koji imaju lokale do 30 kvadrata, jeste paušalno povećanje cene na fiksnom nivou, tako da su oni organizovali peticiju koju su dostavili i lokalnoj samoupravi i komunalnom preduzeću.

Mi smo uzeli u obzir sve činjenice, uključujući prvenstveno da su to ljudi koji žive i rade na našoj teritoriji i žive od tog posla kojim se bave, tako da smo te dve pozicije Cenovnika komunalnih usluga stavili “ad akta” i one nisu usvojene.

Tokom leta biće organizovani radni sastanci rukovodstva komunalnog preduzeća sa tom kategorijom privrednika koji su organizovali peticiju i pokušaće da dođu do kompromisnog rešenja vezano za cenu iznošenja smeća za lokale do 30 kvadrata. Predlog dogovorenog rešenja po ovom pitanju naći će se na jesenjem zasedanju lokalnog parlamenta, već na septembarskoj sednici.

Od ostalih odluka izdvojio bih Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, koje je zapravo redovno usklađivanje.

Nakon neizvesnosti oko dinamike donošenja presude za povraćaj oduzetog zemljišta našoj sugrađanki Zorki Škoro i redovnog usvajanja prvog rebalansa opštinskog budžeta i s obzirom da je po svemu sudeći sasvim izvesno izvršenje pomenute presude, odlaganjem ročišta za kraj letnje pauze u radu suda, prolongirano do kraja godine, sada su i ta sredstva rezervisana za isplatu po presudi preusmerena na infrastrukturne radove.

Od tih sredstava, 15 miliona dinara odvojili smo za parterno uređenje bazena, koje je bilo planirano u dve faze tokom dve godine u iznosima po 15 miliona. Opredelili smo se, da ipak ove godine uredimo ceo parter, tako da se nadam da će kompletno parterno uređenje biti završeno ove godine.

Mi ćemo i sve neophodne radove na završetku izgradnje bazena pokušati da završimo ove godine. To je izgradnja kotlarnice, koja bi trebala da krene uskoro, kao i završetak uređenja prostora oko bazena koji podrazumeva i priključenja na mrežu.

Veće je usvojilo i tekst Javnog poziva za programe posebne namene u oblasti sporta, tako da se i objavljivanje tog konkursa očekuje svakog momenta.

Takođe, umesto iz klasičnog okvira budžeta, kako je prvobitno planirano, sredstvima od naplati kazni od saobraćajnih prekršaja biće finansirani u iznosu od pet miliona dinara: video nadzor u gradu, kamere za bezbednost u saobraćaju, ležeći policajci…

Pored već Programom rehabilitacije puteva i Programom “rente” planiranih tri miliona dinara za asfaltiranje puta za Pavloviće u Bajevcu, pridodato je još neophodnih milion dinara od prihoda od privatizacije i prodaje javne imovine.”

Related posts