VALJEVAC MEĐU NAJBOLJIM DIPLOMCIMA MEDICINE U SRBIJI

Najbolјi diplomci medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji dobili su ugovore o radu, na ceremoniji u “Palati Srbija”, putem akcije zapošlјavanja koju sprovodi Vlada Srbije, a ima za cilj podstrek mladima da marlјivo uče i završe školovanje jer znaju da država misli na njih i da ih čeka posao. Među najboljim diplomcima ugovor o radu dobio je i Valjevac, mladi dr Marko Ognjenović među 102 diplomca medicinskih fakulteta univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prištini i Kragujevcu. Na ceremoniji uručenja ugovora o radu najbolјim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, poslata je poruka da država veruje u njih i daje im šansu da unaprede zdravstveni sistem Srbije.

Dr Marko Ognjenović navodi da odluka da se zaposli u Opštoj bolnici Valjevo sa jedne strane ima realnu osnovu, a sa druge i emotivnu. Pre svega tu je vezanost za grad, za porodicu i prijatelje, a tu je i želja da u takvom jednom okruženju gradi svoje životne i profesionalne puteve. Sa prosekom 9,73 kojim je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, vratio se u Valjevo sa željom da se dalje usavršava u oblasti hirurgije.

” To je posao koji zahteva odgovornost, nadziranje pacijenata, konstantno zalaganje za njih i prosto jedan kontinuiran trud i rad. Istovremeno je to i veliki izazov. Od moje tri želje, pored hirurgije, tu su bile Anesteziologija i Gastoenterologija ipak sam se odlučio za Opštu hirurgiju kao nešto što me najviše interesuje “, rekao je mladi dr Ognjenović dodajući da je jako lepo kada neka ustanova ima dugu tradiciju i istorijat koji govori o njenom kvalitetu i dugotrajnosti. On je podsetio na svetle primere medicinskog istorijata koji obavezuju uz čast koju ukazuju nastavljanjem razvoja hirurgije u valjevskoj bolnici.

” Danas u Opštoj bolnici Valjevo, svečana sala nosi ime „Dr Jovan Mijušković“, koji je prvi izveo čuveni šav na srčanom mišiću i tako se zauvek upisao u istoriju medicine. Naša bolnica je i kasnije bila čuvena po mnogim doktorima, zdravstvenim radnicima i sestrama. Imamo jednu veliku tradiciju i uz vezu koju kroz saradnju ostvarujemo sa mnogobrojnim klinikama i institutima u Beogradu, a i sa Medicinskim fakultetom imamo jednu šansu da se usavršavamo i da napredujemo kako bismo bili bolji svakoga dana u onome što radimo “, zaključio je dr Marko Ognjenović, uz skromno viđenje da koncept idealnog izbegava jer ga smatra nepostojećim, ali da teži usavršavanju koje je najprikladnije njegovom senzibilitetu i interesovanjima i potrebama koje može da pronađe i unapredi u Opštoj hirurgiji valjevske bolnice, gde sebe vidi kao specijalistu što mu je velika želja.

Ognjenović koji je rođen 1993. godine, uočio je da se ranije bilo kakve reforme koje se tiču zdravstvenog sistema, upisne politike na medicinske fakultete kao i zapošljavanje nisu odnosile na ovoliki podsticaj najboljim mladima , tako da smatra da je projekat Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije svakako korak napred, bitan korak na dugom putu za mlade stručnjake, lekare, sestre i uopšte perspektivne ljude u Srbiji. Marko Ognjenović, koji se upisao među najboljih sto diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji poručuje svima da ljudi uvek treba da prate svoje želje i u skladu sa njima, bez obzira na trenutno stanje jer živimo u takvim turbulentnim vremenima, ali kada volite ono što radite i kada ste u okruženju koje vam daruje mir i spokoj treba ostati jer je to najbolje i najkvalitetnije okruženje za rad i profesionalni napredak.

Na svečanoj dodeli u Palati Srbija uz dr Marka Ognjenovića prisustvovao je i zamenik direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Milosavljević koji je ovim putem uputio čestitke mladom kolegi.

” Uz čestitke mladom kolegi na izuzetnom uspehu na studijama, smatram da je velika čast dobiti ugovor o radu od predsednika države. Izuzetno je značajan projekat Ministarstva zdravlja, jer se pruža podrška i poruka mladim, najkvalitetnijim ljudima da država brine o njima. Ovo je istovremeno podstrek sadašnjim studentima da budu još uspešniji. Ovakav vid zapošljavanja obezbeđuje da najuspešniji budu nagrađeni i da u budućnosti predstavljaju stub našeg zdravstva i naše države “, zaključio je dr Zoran Milosavljević, zamenik direktora Opšte bolnice Valjevo.

Related posts