REKORDNA GODINA ZA OPŠTINU LAJKOVAC

Održana je završna sednica Opštinskog veća pred predstojeću redovnu junsku sednicu lokalnog parlamenta, zakazanu na Vidovdan, u petak 28. juna u 9 časova. Sve je spremno za usvajanje Odluke o završnom računu budžeta za prošlu godinu i Odluke o prvom rebalansu ovogodišnjeg opštinskog budžeta, a samim tim i izmena i dopuna Plana javnih investicija. Sa skoro milijardu dinara dobijenih u ovoj godini od države, preko 40 km novog asfalta, a i još nekim bitnim projektima koji se konačno realizuju, ova godina je svakako rekordna za opštinu Lajkovac, naglasio je predsednik Živković.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, rezimirajući odluke Veća i u susret predstojećoj sednici Skupštine kaže:

” Prvim rebalansom budžet se uvećava za nekih 185 miliona dinara. Najveći deo tog novca dobijen je od EPS -a, po Sporazumu još iz 2008. -me godine, na kontu preseljenja naseljenog mesta Mali Borak. Sa tim novcem, negde oko 90 miliona dinara, iscrpeli smo konačno sredstva po osnovu tog Sporazuma.

Ugovori su potpisani, najveći deo novca, 75 miliona dinara odnosi se na izgradnju vodovodne mreže u Jabučju: Gaj, Staro selo, Žuto brdo i Donji kraj. Očekujemo da već u narednim danima raspišemo nabavku za izgradnju cevovoda, koji je pre nekoliko meseci započet od Donjeg kraja. Ovo će samo biti nastavak izgradnje cevovoda, s tim što ćemo do kraja godine glavnu liniju voda što se tiče Jabučja izgraditi i regulisati vodosnabdevanje u tim delovima .

Onda nam ostaje Viš, gde će se po Sporazumu za raseljavanje Skobalja, takođe raditi vodovodna mreža u 2020.-oj godini. Ostaje potom sekundarna mreža, tako da za dve do tri godine možemo da očekujemo da kompletno Jabučje regulišemo, što se tiče pitanja vodosnabdevanja.

Preostalih 15 miliona dinara od EPS – a odnosi se na konačni završetak Breninog i Radića konaka u Vojnom krugu. Očekujemo da i ovaj posao završimo do kraja godine i time kompletiramo radove koji godinama stoje nezavršeni i polako ih već hvata zub vremena, tako da ćemo sa ovim novcima konačno i te radove završiti.

Značajan deo novca opredeljen je za rehabilitaciju puteva, pre svega na seoskom području, a i u samom Lajkovcu. Ovo će sigurno biti rekordna godina po izgrađenim kilometrima asfalta na području lajkovačke opštine, očekujemo da će to biti preko 40 km novog asfalta na našoj teritoriji.

Od Puteva Srbije dobijeno je 370 miliona dinara, delom tih sredstava privodi se kraju deonica kroz centar Jabučja, gde će konačno u subotu biti i završeni radovi.

U toku ove sedmice počeće radovi na asfaltiranju prvog lokalnog puta sredstvima Puteva Srbije i to je put za Negiće u Starom selu, zatim sledi izgradnja i asfaltiranje ulice Stevana Sremca u Selu Lajkovcu i Vojvode Putnika u samom Lajkovcu, kao i platoa nove Zelene pijace.

Nakon toga, slede dva seoska puta, put za Petroviće u Bajevcu i Gajski put u Strmovu.

Uporedo sa izgradnjom puta kroz Jabučje, krenuli su uveliko radovi na izgradnji i asfaltiranju trase stare “ćirine” pruge, koja prolazi kroz nekoliko sela i svima je značajna i bitna (Pepeljevac – Bogovađa – Donji Lajkovac i završava se na području ljiške opštine). Očekuje se početak asfaltiranja prve deonice od Ltkovića, već početkom jula ka Bogovađi, a završetak kompletne deonice u dužini od 12 km, sve do “pepeljevačke rampe” očekuje se do kraja avgusta.

Kada se to završi, krenuće i rekonstrukcija trase “obrenovačke pruge”, od sedišta firme RR AUTA do Skobalja.

Što se tiče rehabilitacije puteva za koju je iz lokalnog budžeta izdvojeno 20 miliona dinara, to se pre svega odnosi na ulicu Kralja Milutina u Selu Lajkovcu (koja se spušta ka Novom groblju), ulicu Petra Bojovića, put za Miloševiće i druge puteve…

Takođe, deo novca odvojen je za izgradnju fekalne i kišne kanalizacije, mahom u Lajkovcu za ulice: Momčila Radovanovića, Balkansku i druge gde iste ne postoje, sa tim što će ovo pratiti i druge stvari.

Dakle, najveći deo sredstava , što se tiče rebalansa, biće izdvojen za puteve i rešavanje vodosnabdevanja.”

Predsednik Živković je rekao i da je Kancelarija za javna ulaganja upravo dala pozitivno mišljenje i time zeleno svetlo za prvu fazu Projekta zamene vodovodne mreže na teritoriji Lajkovca, što će zasigurno u mnogome uticati na poboljšanje vodosnabdevanja. Biće zamenjene sve stare azbestne cevi na području gradskog jezgra i zamenjena sva prateća oprema, zamenjeni vodomeri i rešen problem podstanica u Vojnom krugu i Ćelijama. Tako će ovim sredstvima u iznosu od dva miliona evra, odnosno 250 miliona dinara, biti regulisan i pritisak vode u višim delovima Lajkovca, pre svega iznad Vojnog kruga, oko Doma zdravlja, škola, vrtića, hale i viših delova Ćelija.

Očekuje se da radovi na kompletnoj rekonstrukciji gradske vodovodne mreže krenu u jesenjem periodu, najverovatnije u septembru ili oktobru.

“Sa sredstvima od Puteva Srbije i sa sredstvima od Kancelarije za javna ulaganja, opština Lajkovać će ove godine dobiti jednu sumu koja je impozantna i nezapamćena za našu opštinu, skoro milijardu dinara ćemo dobiti od države, što će značajno olakšati radove za ovu godinu”, naglasio je predsednik Andrija Živković, uz podsećanje na izuzetnu saradnju lokalne samouprave sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje ide i rekonstrukcija srednje škole i škole u Bajevcu.

S obzirom da je ročište u Osnovnom sudu u Ubu ( nadoknada za oduzeto zemljište gospođi Škoro iz Lajkovca) zakazano za 25. jun, odloženo za 27. avgust, to otvara mogućnost da svi planirani radovi za ovu godinu na području lajkovačke opštine budu i završeni do kraja goodine.

Related posts