IZLOŽBA PEJZAŽA BRANKE VUJNOVIĆ

Otvaranje izložbe slika Branke Vujnović u Lajkovcu, pod nazivom PEJZAŽI, je u petak 21.juna u 19 časova u galeriji KC „Hadži Ruvim“.

Biografija umetnika:

“Rođena sam 1954.godine u Drenu Lazarevačkom.Po struci pravnik slikarstvom se bavim od gimnazijskih dana kada na likoivnim sekcijama kod profesorke Olje Kilibarde neki od radova bivaju objavljivani u štampanim medijima..Prve grupne izlozbe pocinju za vreme studiranja u Kragujevcu. 1975.i 1976. godine zajedničke izložbe u organizaciji Saveza kragujevačkih studenata,!977. u organizaciji Saveza ferijalaca takođe u Kragujevcu pa nadalje. !980. pridružujem se Udruženju likovnih umetnika HI Milan Blagojević iz Lučana pa u organizaciji tadašnjeg Saveza Sindikata Srbije učestvujem na opštinskom i regionalnom izlaganju i stižem do finalne republičke smotre održane 1981 u tadašnjem Svetozarevu, današnja Jagodina.Kriznih 90tih više sam se bavila primenjenim slikarstvom, oslikavala grnčariju,terakotu,drvo,tekstil pa i zidove.

Česta promena mesta boravka, selo, grad, regija, komplikovane privatne i društvene okolnosti veoma utiču na menjanje i dozrevanje svake ličnosti pa i mene. Volim prirodu, širinu, slobodu, jednostavnost i volim svoju samostalnost, individualnost pa čak i usamljenost jer sam onda najkreativnija.I baš tada nisam sama. Ispunjena sam željom za slikanjem,okupiraju me svetlost, boje, ideje, neke male stvari i dešavanja.

Živimo u stalnoj trci sa vremenom u borbi da preživimo, u strahu od neizvesnosti,brizi za bližnje.Sve nas to čini umornim napetim nezadovoljnim depresivnim I neophodno nam je rasterećenje.Gde ga naći? Nema toga ko nije osetio blaženstvo boraveći makar na kratko u šumi, na reci, u parku na nekom proplanku gde pogled nije ograničen,gde je polje šareno, nebo visoko i široko. Ima li boljeg melema za dušu i telo od prirode I prirodnog,od tišine u kojoj čuješ samo sebe i svoje želje i htenja.

To je ono kada se u nama sve stvari slože na svoje mesto i kada se rađa nova vizija i ideja kako je materijalizovati.

Imala sam više od dvadeset kolektivnih izložbi.Prvu svoju samostalnu izložbu imala sam 2012. U CK Lazarevc i od tada još devet samostalnih izložbi i sve osim jedne bile su žirirane.

Branka Vujnović”

Related posts