ZEMUN DOBIO DVE MILOJEVE ZEBRE

Akademski slikar Miloje Mitrović iz Valjeva, inače likovni pedagog u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević”, upravo je oslikao dva pešačka prelaza u Zemunu, u okviru akcije te opštine „Upoznajmo zebru“. Projekat podrazumeva izvođenje likovne radionice i predavanja na temu bezbednosti u saobraćaju za učenike zemunskih osnovnih škola „Svetozar Miletić“ i „Lazar Savatić“.

Opština Zemun poklonila je svojim sugrađanima, a pre svega đacima, jedinstvene pešačke prelaze koji će postati atrakcija te opštine. Ideja da se na kreativan način, kroz pesmu, igru i oslikavanjem pešačkih prelaza zebrama, učenicima objasni značaj prelaska ulice na propisanim mestima, naišla je na oduševljenje kod mališana.

Slikar Miloje Mitrović kaže, da je sama ideja oslikavanja zebre prosta, ali da su mnogi umetnici koji su pokušavali da je ostvare odustali od toga. Umetnik kaže, da mu zemunske zebre mnogo znače, jer je upravo u Zemunu proveo najlepši deo života i smatra ga najlepšim delom prestonice. Kaže, pored edukacije dece, cilj mu je i da grad bude lepši.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Zemun, u okviru svojih preventivnih akcija koje sprovodi cele godine, pružio je punu podršku akciji „Upoznajmo zebru“.

Inače, pešački prelazi na Keju oslobođenja i Nemanjinoj ulici su 51. i 52. zebra koju je Mitrović naslikao. Prvu je uradio 1995. ispred OŠ „Miloš Crnjanski“ na Banovom brdu, a mnoge zebre oslikane su na raskrsnicama Srbije i Republike Srpske, a jedna čak i u Los Anđelesu.

Oslikavanje zebre na uglu Nemanjine i Ulice Nikolaja Ostrovskog 6. juna pratili su i predsednik GO Zemun Dejan Matić, predsednik Saveta za bezbednost u saobraćaju GO Zemun i predsednik Skupštine GO Zemun Nenad Vranjevac i član Saveta i sekretar GO Zemun Marko Janković.

Svoje zadovoljstvo i divljenje umetničkoj kreaciji Miloja Mitrovića koja će krasiti prilaz njihovoj školi nisu krili ni učenici iz OŠ ”Svetozar Miletić”.

Šarena, živopisna zebra koja označava bezbedno mesto za prelazak ulice dopala se i vozačima, koji sve vreme oslikavanja nisu prekidali saobraćaj i u potpunosti je ostvarila autorovu ideju da skrene pažnju učesnika u saobraćaju, posebno školskog uzrasta i kao primenjeno umetničko delo oplemeni izgled ovog dela Zemuna.

U svojevrsnoj likovnoj radionici i umetničkom performansu učestvovali su đaci dveju škola, ”Svetozar Miletić” i ”Lazar Savatić”.

Sve u svemu, bilo bi lepo da i Lajkovac dobije bar jednu ovakvu zebru. Svojevremeno je umetnik Mitrović oslikao zebru kod PU “Leptirić”, koja je bila svojevrsni ukras i faktor bezbednosti u saobraćaju tog dela Lajkovca, u kome inače gravitiraju deca i školskog i predškolskog uzrasta.

Related posts