“EUROPROM” – “NAŠA TRGOVINA ZA NAŠU DECU”

Kompanija “Europrom” i tri valjevske obrazovne ustanove, kroz projekat “Naša trgovina za našu decu”, svojevrsni su pioniri dualnog obrazovanja u Srbiji i sjajan primer dobre saradnje privrede i obrazovanja, uz poruku da ovakvih partnerstava i projekata treba da ima više ne samo u Valjevu nego i u Srbiji.

Naime, projekat “Naša trgovina za našu decu” je pre dve godine pokrenula kompanija “Europrom”. Najpre je partner bila samo Ekonomska škola, a potom su uključene i Poljoprivredna škola sa Domom učenika i Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo (VIPOS).

Tokom ove godine u projekat je uključeno ukupno 90 učenika i studenata: 80 učenika valjevskih srednjih škola obavljalo je tokom sedam meseci praktičnu nastavu u prodajnim objektima “Europroma”, kao i 10 studenata VIPOS -a koji će od 1. jula biti na šestomesečnom programu obuke, kroz koji dobijaju status zaposlenog i sva prava iz radnog odnosa tokom programa obuke, saopšteno je na konferenciji za novinare u sedištu “Europroma” u Lukavcu, na kojoj su se medijima, pored predstavnika “Europroma”, obratili i direktori škola uključenih u projekat “Naša trgovina za našu decu”.

Suština projekta je i u tome, da nakon završetka prakse učenici imaju celokupno znanje o samom poslu, ali i da steknu radne navike, rekla je PR menadžer kompanije “Europrom” Bojana Perić, uz napomenu da je pored toga što je učenicima pružena mogućnost da obave praksu, “Europrom” najbolje među njima i zaposlio u svojoj kompaniji, dakle u ambijentu koji im je kroz obavljenu praksu u potpunosti već poznat u svim segmentima:

„ Živimo u vremenu iskrivljenih vrednosti i neretko smo svedoci da mladi komentarišu da nema svrhe učiti, ako je bitno imati vezu i poznavati nekog. Ovakav vid ponašanja i razmišljanja je najveća naša opasnost. Naš cilj je bio, da pokažemo toj deci da je moguće da svojim zalaganjem, željom i radom mogu da obave praksu i zaposle se. Tokom prošle godine 12 učenika je prihvatilo posao u našoj kompaniji i oni rade i danas. Videvši to i čuvši tu decu, odlučili smo da nastavio i proširimo projekat pa pored učenika Ekonomske tu su sada učenici sa smera mesar iz Poljoprivredne škole . S ponosom mogu reći da je u ovoj školskoj godini ukupno 80 dece obavljalo praksu u našim objektima. Nagradili smo 15 učenika“.

Saradnja sa VIPOS-om uspostavljena je kroz praksu i istraživanja, a već od 1. jula i studenti postaju deo projekta. „Deset studenata pohađaće program obuke u trajanju od šest meseci i to nije obična praksa već plaćena praksa . Potpisuju sa nama ugovor o radu i status sa svim pravima iz radnog odnosa , a nakon šest meseci oni najbolji medju njima dobiće priliku da ostanu u porodici Europroma“, pojasnila je Bojana Perić, uz opasku da je ovaj projekat dokaz kako uistinu treba da funkcioniše dualno obrazovanje u nas.

Direktor VIPOS-a Mlađen Vićentić zahvalio se “Europromu” i gospodinu Tadiću na ovakvoj mogućnosti za studente, naglasio je da je ovo potvrda za učesnike projekta da su na pravom putu i tipičan primer uspešnog dualnog obrazovanja i pozvao i druge kompanije iz Valjeva da se uključe na ovaj način. Vićentić je podsetio, da su studenti do sada sa “Europromom” radili istraživačke projekte koji su imali izuzetan značaj za njihovo školovanje, a da je sada ova nova priča od neprocenjivog značaja:

“Imati mogućnost da obavite praksu i da praksa bude plaćena, a da nakon toga imate mogućnost da dobijete posao, ja mislim da nijedna škola nema tu mogućnost, ne samo u Valjevu nego i šire. Za studente je ovo jedna odlična priča, da znanja koja imaju prošire i steknu nova prkatična i primenljiva znanja i da pri svemu tome dobiju posao. To je sigurno privilegija.”

Direktor Ekonomske škole Dragan Timotić je rekao da je do sada 60 učenika Ekonomske škole već obavilo praksu u objektima “Europroma” i da je “Europrom” oslonac škole koja školuje trgovce: „Ovde su ljudi koji znaju kako treba raditi. Mi smo i pioniri dualnog obrazovanja u Srbiji. Po nama se to mora završiti ponudom za zaposlenje i to se ovde upravo dešava. Ja moram da kažem da je “Europrom” našim učenicima izlazio u susret na razne načine, izmedju ostalog, učenik koji živi u Prirčeviću ide na praksu u objekat u Pričeviću… I o tome se vodilo računa. Zahvalni smo Europromu na ovakvim mogućnostima, deca ostaju u svojim sredinama dobijaju praksu , a na kraju i zaposlenje“.

Direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Valjevu, Milan Gajić je naglasio da i ova renomirana srednja stručna škola ima odlična iskustva u realizaciji ovog projekta i u dosadašnjoj višegodišnjoj ukupnoj saradnji sa “Europromom”. 20 učenika Poljoprivredne škole je već završilo praksu u objektima “Europroma”:

“Ove godine to su učenici zanimanja mesar . Predstavnici “Europroma” su bili na zajedničkom roditeljskom sastanku sa učenicima i roditeljima naše škole i objasnili sve pojedinosti. Ove godine, jedan učenik naše škole dobija posao. Učenici vežbaju i rade u uslovima u ambijentu koji je približan kasnijem zaposlenju i radnim uslovima. Zaposleni u Europromu su odličan model našim učenicima i dobri mentori, zato se zahvaljujem u ime škole “Europromu” na ovoj saradnji i mogućnostima koje pružaju“.

Kompanija “Europrom” će, najavljeno je, i sledeće godine nastaviti sa projektom “Naša trgovina za našu decu”, što je još jedan u nizu dokaza visokog stepena njene društvene odgovornosti.

Related posts