RATARSKI USEVI U DOBROM STANJU

Ratarski usevi na području opštine Lajkovac, tokom majskih i junskih obilnih padavina nisu pretrpeli značajnije štete, konstatuju stručnjaci. Bilo je kratkotrajnih plavljenja parcela, ali za sada značajnije štete na ratarskim uevima su izbegnute.

Dugotrajna suša od polovine septembra prošle pa sve do aprila ove godine dovela je do kašnjena u setvi ozimih strnih žita. Većina useva zasejana je van optimalnog roka, što je dovelo do sporijeg nicanja i razvoja pšenice i drugih strnih žita.Loše vremenske prilike pratile su pšenicu u ključnim fazama razvoja, tako da ni najbolja agrotehnika nije mogla umanjiti probleme izazvane nedostatkom vlage u zemljištu. Izuzetno sušan mart pretio je da uništi useve ali je kiša tokom aprila i maja znatno popravila situaciju.

O stanju ratatarskih useva na području lajkovačke opštine, početku žetve strnih žita, očekivanim prinosima, a i stanju povrća u ovim krajnje specifičnim vremenskim uslovima, za portal LAJKOVAC NA DLANU, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Snežana Stojković Jevtić iz valjevske Poljoprivredne savetodavne stručne službe, koja pokriva područje celog Kolubarskog okruga, kaže:

“Gledajući trenutno stanje ozimih strnih žita možemo reći da se žito sasvim oporavilo i svaka naredna kiša može sada škoditi, kao i toplotni udari, smene tople i hladne klime. Ukoliko bude usledilo toplo vreme, žetva se može očekivati poslednjih dana juna,početkom jula.Mogu se očekivati prosečni prinosi (4 t/ha), uz nešto niže parametre kvaliteta, pre svega hektolitra koji će usled čestih i obilnih padavina sigurno biti niži od propisanog (76).

Sa druge strane, česte kiše i hladno vreme usporili su klijanje i nicanje kukuruza,suncokreta i soje, ali to ne bi trebalo znatnije da utiče na prinose ovih kultura. Obilne padavine dovele su do bujanja korova, pa je bilo potrebno obaviti zaštitu useva kukuruza kako korovi ne bi doveli do smanjenja prinosa.

I ove godine pojavio se problem skidanja prvog otkosa lucerke, zbog čestih i obilnih padavina, pa proizvođači treba da razmisle o pripremi senaže od prvog otkosa umesto sena. Na taj način doći će se do jeftinije, kvalitetne stočne hrane, iskoristiće se prvi otkos koji u ovakvim uslovima obično propadne a i omogućio bi se nesmetan razvoj drugog otkosa, jer se u uslovima propadanja prvog otkosa smanjuje broj otkosa godišnje.

Kada je povrće u pitanju, kiša pogoduje kupusnjačama – kupusu, karfiolu, kelerabi, kelju, kao i krompiru i luku, ali istovremeno proizvođači treba da povedu računa o tome da povrće zaštite od bolesti koje se mogu pojaviti kada se smenjuju kiša i sunce. Kiša nije dobrodošla ni paprici i grašku, ni lubenicama i dinjama, koje spadaju u povrće. Lubenice i dinje ne vole kišno vreme ni dnevne temperatura ispod 13 stepeni, koje su upravo bile zabeležene u proteklom periodu – to povrće voli toplo sunčano vreme.”

Važno je uvek da se ratarima ukaže na trenutno stanje useva i neophodne agrotehničke i mere zaštite, tvrde poljoprivredni stručnjaci.

Related posts