LAJKOVAC BIO DOMAĆIN SKUPŠTINE PD “EKO TAMNAVA” UB

Kako je sredinom februara najavljeno u Osečini, osma sednica Skupštine PD “Eko – Tamnava” Ub, odžana je u Lajkovcu. Sednicu u Lajkovcu obeležila je podrška inicijativi pridruženja projektu grada Loznice i tri opštine: Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj. Rečeno je i da se građevinska dozvola za izgradnju neophodne pristupne saobraćajnice budućoj deponiji , koja je u nadležnosti opštine Ub, očekuje u vrlo kratkom roku – najkasnije do 20. juna, a dozvola za samu deponiju tokom leta.

Kompletiranjem dokumentacije za regionalnu sanitarnu deponiju u Kaleniću, na oko 70 hektara devastiranog zemljišta na kopovima “Kolubare”, nakon šest godina rada na projektnoj dokumentaciji, stvaraju se konačno uslovi za početak izgradnje i finansiranje, jednog od najvažnijih projekata Ministarstva za zaštitu životne sredine, ne samo u Zapadnoj Srbiji, već i u državi.

Izgradnja pristupne saobraćajnice , za koju će sredstva obezbediti ministarstvo, trebala bi biti završena do kraja godine. Pod uslovom da komunalna preduzeća svih lokalnih samouprava učesnica projekta posluju pozitivno, kompletna mehanizaija i oprema za realizaciju projekta deponije u Kaleniću mogla bi se obezbediti bespovratnim sredstvima iz fondova EU, rečeno je ovom prilikom.

Na sednici Skupštine u Lajkovcu, kojoj su pored predstavnika lokalnih samouprava učesnika projekta prisustvovali i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, usvojen je Izveštaj o realizaciji plana poslovanja i finansijski izveštaj Privrednog društva “Eko Tamnava” za prošlu godinu i jednoglasno podržana inicijativa o pridruženju jednog novog grada i tri nove opštine ovom već međuregionalnom projektu. Pridruženjem novih lokalnih samouprava, ocenjeno je, projekat deponije u Kaleniću dodatno dobija na značaju.

Pored Andrije Živkovića, predsdnika opštine Lajkovac i Miroslava Lukića člana Skupštine PD “Eko – Tamnava” Ub, u radu sednice u Lajkovcu iz reda opštine domaćina učestvovao je i Živorad Bojičić načelnik Opštinske uprave. Bojičić je naime učestvovao u radu Skupštine od njenog osnivanja, a nakon pauze tokom obavljanja funkcije predsednika lokalnog parlamenta, sada je ponovo uključen u njen rad. Kao i u svim drugim regionalnim projektima, opština Lajkovac je i u ovom projektu vrlo revnosna, ažurna i odgovorna i naglašeno je da će tako biti i ubuduće.

Reč je o trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a podsećamo da se projekat izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić” nalazi na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, u okviru dokumenta Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014 – 2017. sa projekcijama do 2020. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Domaćin naredne sednica Skupštine PD “Eko – Tamnava” Ub, biće sada već prigradska opština Lazarevac, najavljeno je u Lajkovcu.

Related posts