RADOVI U CRKVENOJ OPŠTINI VRAČEVIĆ NA PAROHIJSKOM DOMU U LATKOVIĆU

Da opština Lajkovac kontinuirano i organizovano brine o svim crkvenim objektima na svom području potvrđuju i aktuelni radovi na rekonstrukciji krova parohijskog doma u Latkoviću, u Crkvenoj opštini Vračević. Radove, koji se se izvode sredstvima koje je opredelila opština Lajkovac, obišao je danas zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović.

Naime, Hram Svetog Georgija u Latkoviću, koji se nalazi na svega stotinka metara od Vračevića i oboda lajkovačke opštine prema opštini Ljig, sabira vernike iz Vračevića, Donjeg Lajkovca i naravno Latkovića.

Crkva u Latkoviću izgrađena je četrdesete godine prošlog veka, obnovljena je zahvaljujući lokalnom stanoviništvu, a potom održavana i uređivana brigom lokalnih samouprava, u najvećoj meri opštine Lajkovac. Parohijski dom je sagrađen osamdesetih godina, tako da je vreme učinilo svoje, te je njegova rekonstrukcija bila neophodna. Krov na parohijskom domu, koji meštani tri sela koriste za sve obrede, došao je i do faze prokišnjavanja.

Opština Lajkovacj je nakon sprovedenog Konkursa za rekostrukciju, sanaciju i izgradnju verskih objekata na teritoriji opštine opredelila tri miliona dinara za rekomstrukciju krovnog pokrivača parohijskog doma u Latkoviću.

Prilikom obilaska radova na parohijskom domu u Latkoviću, zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović je rekao:

“Konkurs je bio javan, svaka crkvrna opština na teritoriji opštine Lajkovac imala je mogućnost da se prijavi i konkuriše za sreddstva. Komisija je odlučila da sredstva opredeli za parohijski dom u Latkoviću, odnosno Hram Sv. Đorđa, koji je usled vremenskih uslova oštećen i dolazi do prokišnjavanja. Prioriteti su bili da sačuvamo ono čime se već raspolaže, tako da je Crkvena opština Vračević dobila tri miliona dinara za rekonstrukciju krovnog pokrivača parohijskog doma u Latkoviću. Potpisani su ugovori i kompletna investicija se na licu mesta realizuje, radnici su na gradilištu gde se menja krovni pokrivač. Završetak radova očekujemo do sredine decembra. U razgovoru sa odgovornim izvođačem, saznali smo da vremenski uslovi neće uticati na dinamiku izvođenja radova. Aktuelnim radovima biće poboljšana i energetska efikasnost, jer na samoj ploči objekta biće postavljena izolacija, nepropusne folije i prateća zvučna izolacija.”

Po svemu sudeći, stav je bio da se sredstva opredele jednoj crkvenoj opštini, koja će moći da reši konkretan problem, a ne da se raspoloživa sredstva raspodele većem broju subjekata u manjim iznosima, nedovoljnim za ozbiljnije radove.

Protojerej stavrofor Nenad Vučićević, izrazio je veliku zahvalnost opštini Lajkovac i opštinskom rukovodstvu koje je prepoznalo značaj parohijskog doma u Latkoviću, koji okuplja veliki broj vernika iz tri okolna sela:

“Ovde u selu Latkoviću specifična je parohija iz razloga što na sto metara odavde počinje selo Vračević, čiji meštani, kao i meštani Donjeg Lajkovca, dolaze ovde da vrše obrede krštenja, venčanja i rezanje slavskih kolača. Opština Lajkovac je pomogla u renoviranju kompletne crkve kod nas, od saniranja vlage unutra, do uređenja zidova i promene kompletnog tišljeraja, oluka i fasade koja je urađena na crkvi, kao i staza koje krase ovo dvorište. Sada je na redu parohijski dom. Posebna zahvalnost predsedniku opštine Lajkovac, koji je imao razumevanja i shvatio da crkva jeste objekat koji se nalazi na teritoriji opštine Ljig,  ali da crkva nije sama, već je tu i narod koji dolazi u crkvu i Bogu se moli, da je narod živa crkva, zato je sa svojom opštinom imao puno razumevanja da priđe ovoj crkvenoj opštini i pomogne ovom narodu, kako bi ovaj narod imao svoju crkvu i crkvenu opštinu koja će biti jako lepa. Sama reč crkvena opština Vračević, dovoljno govori kome ovaj hram, dvorište i crkva pripadaju, da pripadaju opštini Lajkovac. Hvala i potpredsedniku Obradu koji je u svemu ovome dao svoj doprinos da završimo i ovaj objekat, da spasemo ovaj parohijski dom i da više ne prokišnjava. Ovo nije samo parohijski dom, već i sala koja se nalazi u prizemlju, gde se narod sastaje, slavi i provodi vreme posle svake službe, da popiju kafu i porazgovaraju o njhovim problemima i potrebama. Hvala opštini i nadam se da će imati razumevanja i dalje, da stavimo fasadu i promenimo tišljeraj na ovoj crkvenoj jedinici.”

Porta crkve u Latkoviću besprekorno je uređena i uredno održavana.

Zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović je ovom prilikom podsetio i na brojne druge  investicione radove, ocenjujući ovu građevinsku godinu uspešnom:

“Pored radova na izgradnji Izviđačke ulice i trotoara u Selu Lajkovcu, izgradnje igrališta u Bogovađi,  u fazi radova jes parking kod “silosa” u centru Lajkovca , parterno uređenje konaka Brene Mihajlović i Radića konaka,  a do kraja godine planirano je i parterno uređenje Doma u Jabučju. Još jedan objekat koji su dobili meštani Pepeljevcam seoska kuća u Pepeljevcu je u završnoj fazi i uskoro će biti u funkciji…  Nadam se da će građevinska 2023.godina biti jednako uspešna kao i ova 2022. godina i da će objekti koje smo planirali biti i završeni.”

Related posts

Leave a Comment