REALIZOVANA INFO VIDEO RADIONICA

U prostorijama Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, info video radionica organizovana za mlade izbeglice smeštene u Centru za azil u Bogovađi i učenike lajkovačke STŠ “17. septembar”, po oceni i realizatora i polaznika, bila je uspešna.

Tim povodom, u Lajkovac su stigli i gosti iz Švedske, predstavnici Noncitizen kolektiva, koji su ovdašnjim polaznicima preneli svoja iskustva u realizaciji radionica ovog tipa sa istom ciljnom grupom u Švedskoj.

Pedagog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Jovana Vinčić, rekla je da gosti iz Švedske imaju dosta iskustva u ovom i sličnim modelima radionica, koje uspešno realizuju sa izbeglicama u Švedskoj.

“Polaznici radionice, uključujuči i lajkovačke srednjoškolce, učili su kako da naprave film, uključujuči i montažu i ulogu moderatora, tako da su zapravo imali šansu da dokumentuju svoju slobodu.Ovo je zaista jedno svojevrsno kreativno druženje”, rekla je za portal LAJKOVAC NA DLANU, Jovana Vinčić, inače često prisutna u ovoj sredini.

Jednodnevna, zapravo četvorosatna radionica , vrlo heterogenih učesnika, protekla je u znaku ozbiljne zainteresovanosti i mladih izbeglica i domicilnih srednjoškolaca, da pažljivo sledeći instrukcije gostiju iz Švedske, koliko je to moguće za tako kratko vreme, ovladaju zadatom temom.

Pored toga, što su učesnici radionice imali priliku da nauče kako da prave kratke filmove: planiraju, snimaju, montiraju, ujedno je ovo bila prilika za susret mladih različitih kultura, razgovor o običajima, navikama, životu u različitim okruženjima i dolasku u novu sredinu.

Neutralizaciji različitosti doprineo je i raspored sedenja tokom realizacije radionice, njihove stolice bile su poređanje u obliku kruga, bez okakvih fizičkih barijera ispred, što je doprinosilo osećaju jednakosti i ravnopravnosti svih učesnika radionice.

Ovo je još jedna u nizu realizovanih radionica namenjenih tražiocima azila smeštenim u Centru u Bogovađi, u koju je uključeno i domicilno stanovništvo.

Organizatori info video radionice realizovane u Lajkovcu bili su: Kulturni centar “Hadži Ruvim”, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila i Noncitizen kolektiv .

Related posts